@article { author = {Tavala, Roghaye and Aalami, Ali and Sabouri, Hossein and Sabouri, Atefeh}, title = {Evaluation of haplotype and allelic diversity of SSR markers linked to major effect QTL on chromosome 9 controlling drought tolerance in rice}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {2}, pages = {107-119}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {To study the haplotype and allelic diversity and to identify the informative markers of root characteristics of some rice genotypes under drought stress, 17 microsatellite markers linked to the major QTL located on the rice chromosome 9 controlling root morphologic characteristics under drought stress were used. Based on the genetic data, the studied rice genotypes were assigned into two groups. The genotypes of first group including Bala were more tolerant and the genotypes of other group had lower root characteristics and were more drought sensitive. Results of the molecular analysis showed that RM215 and RM24671 markers at this chromosomal region had the most allelic variation. The association analysis between markers and traits under stress condition were revealed that the SSR markers RM530-A with root thickness (B=0.431), RM24627-A with root weight (B=0.573), RM24669-C with root number (B=0.620), RM6535-C with stem weight (B=-0.503), RM684-A with stem length (B=0.832), RM160-A with root length (B=0.373), RM684-A with genetic code (B=-0.811) and RM24627-A with biomass (B=1.073) had the highest standardized regression coefficient and can be used in the breeding programs as informative markers, if the results are confirmed by further experiments. Results of the haplotype analysis divided twenty two genotypes into 16 different haplotypes and the haplotype 8 consisting of Deilamani and IR25571 had the maximum similarity to Bala. It seems that this similar genotypes to Bala be included the QTLs controlling drought tolerance at this genome region. These genotypes can be used for drought tolerance breeding programs after validation of the results in subsequent experiments.}, keywords = {Association analysis,Drought stress,Haplotype,Informative marker}, title_fa = {بررسی تنوع آللی و هاپلوتایپی نشانگرهای ریزماهواره پیوسته به QTL بزرگ اثر کنترل کننده تحمل به خشکی در کروموزوم شماره نه برنج}, abstract_fa = {به منظور بررسی تنوع آللی و هاپلوتایپی و شناسایی نشانگرهای آگاهی­بخش خصوصیات ریشه تعدادی از ژنوتیپ­های برنج تحت شرایط تنش خشکی، از هفده نشانگر ریزماهواره کروموزوم شماره نه برنج که با QTL بزرگ اثر کنترل کننده مرفولوژی ریشه در شرایط تنش خشکی پیوسته بودند، استفاده شد. بر اساس داده­های ژنتیکی، تعداد 22 ژنوتیپ­ مورد مطالعه در دو گروه طبقه­ بندی شدند. در گروه اول که شامل ژنوتیپ Bala نیز بود، ژنوتیپ­های متحمل­تر به خشکی قرار گرفتند و گروه دوم، شامل ژنوتیپ‌هایی بود که از لحاظ صفات ریشه ضعیف­تر و احتمالاً حساس به خشکی بودند. نتایج مولکولی نشان داد که نشانگرهای RM24671 و RM215 واقع در این ناحیه کروموزومی دارای بیشترین تنوع آللی بودند. نتایج تجزیه ارتباط بین نشانگرها و صفات مورد بررسی تحت شرایط تنش نشان داد که نشانگرهای RM530-A با ضخامت ریشه (B=0.431)، RM24627-A با وزن ریشه (B=0.573)، RM24669-C با تعداد ریشه (B=0.620)، RM6535-C با وزن ساقه (B=-0.503)، RM684-A با طول ساقه (B=0.832)، RM160-A با طول ریشه (B=0.373)، RM684-A با کد ژنوتیپی (B=-0.811) و RM24627-A با زیست توده (B=1.073) دارای بیشترین ضریب رگرسیون استاندارد شده بودند که در صورت تایید نتایج به وسیله آزمایش­های بیشتر می­توانند به عنوان نشانگرهای آگاهی بخش مورد استفاده قرار گیرند. تجزیه هاپلوتایپی نیز 22 ژنوتیپ برنج را در قالب 16 هاپلوتایپ مختلف قرار داد و هاپلوتایپ شماره 8 که شامل ژنوتیپ­های دیلمانی و IR25571 بود، بیشترین شباهت را به ژنوتیپ Bala داشت. بنابراین، به نظر می­رسد این ژنوتیپ­ها همانند والد Bala واجد QTLهای کنترل کننده تحمل به خشکی در این ناحیه ژنومی باشند. در صورت تایید نتایج، می­توان از این ژنوتیپ­ها در برنامه­های به­نژادی تحمل به تنش خشکی استفاده کرد.}, keywords_fa = {تجزیه ارتباط,تنش خشکی,نشانگر آگاهی بخش,هاپلوتایپ}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1281.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1281_1582393cf14d7e0950d98abeb31340e2.pdf} } @article { author = {Naddaf Fahmideh, Soolmaz and Allahyari, Mohammad Sadegh and Ansari, Mohammad Hossein and Kavoosi Kalashami, Mohammad}, title = {The Socio-economic effects of accepting the second culture after rice in Fouman Township}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {2}, pages = {121-130}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {The objective of this study was to investigate the socio-economic effects of accepting the second culture after rice in Fouman township, Guilan province, in 2014. Therefore, twenty two social indices in seven major factors including participation, safety, education, youth and women attend, current status satisfaction, unemployment and immigration and three economic indices in qualitative and quantitative scales based on the Likert’s six-point  scale were assessed. This research was carried out by casual-descriptive method with random sampling assortment from the studied villages and data were collected from 202 paddy farmers (101 accepters and 101 non-accepters of second culture) using the questionnaire. The face validity of the questionnaire was assessed and revised by the University Staffs and Agricultural experts. To evaluate the reliability of the questionnaire the test-retest method was used. Data was analyzed using the t-test, effect size and cost-benefit analysis. Results indicated that income and profits rate derived from the main (rice) and second culture in one cropping year was higher in the acceptors than the second culture non-accepters and its economic terms advantageous. The most important social impact was reducing in immigration and unemployment in the families of second culture acceptors. Furthermore, the social indices such as participation, current status satisfaction, safety, education and youth and women attend improved respectively with the implementation of the second culture.  }, keywords = {Benefit,Cost,rice,Economic indices,Social indices}, title_fa = {تحلیل آثار اقتصادی- اجتماعی پذیرش کشت دوم پس از برنج در شهرستان فومن}, abstract_fa = {پژوهش حاضر با هدف بررسی آثاراقتصادی ـ اجتماعیپذیرش کشت دوم پس از برنج در شهرستان فومن در سال 1393 انجام شد. برای این منظور، بیست و دو شاخص اجتماعی در قالب هفت عامل اصلی شامل مشارکت، امنیت، آموزش، حضور جوانان و زنان، رضایت از وضعیت موجود، بیکاری و مهاجرت و سه شاخص اقتصادی در مقیاس­های کمی و کیفی بر اساس طیف شش گزینه­ای لیکرت ارزیابی شدند. پژوهشبهروش علّی ـ قیاسی با نمونه­گیری تصادفی طبقه­بندی شده از روستاهای مورد مطالعه انجام شد و داده­های پژوهش بااستفاده از ابزار پرسش­نامه از202 شالیکار (101 نفر پذیرنده و 101 نفر نپذیرنده کشت دوم) جمع­آوری شد. روایی ظاهری پرسش­نامه با استفاده از نظرات استادان دانشگاهی و کارشناسان کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت و اصلاحات لازم اعمال شد. به منظور بررسی اعتماد (پایایی) پرسش­نامه نیز از روش­ بازآزمایی استفاده شد.جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون t، اندازه اثر و تحلیل منفعت به هزینه استفاده شد. نتایجنشان دادکه میزان درآمد و سود حاصل از کشت محصول اصلی (برنج) و نیز کشت دوم در یک سال زراعی در پذیرندگان کشت دوم نسبت به نپذیرندگان کشت دوم به مراتب بالاتر و اجرای کشت دوم از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بود. از مهم­ترین آثار اجتماعی اجرای کشت دوم می­توان به کاهش میزان مهاجرت و بیکاری در خانوارهای پذیرنده کشت دوم اشاره کرد. علاوه بر آن، با اجرای کشت دوم، به ترتیب اولویت عواملی چون مشارکت، رضایت از وضعیت موجود، امنیت، آموزش و حضور جوانان و زنان، بهبود قابل توجهی را نشان دادند.}, keywords_fa = {برنج,سود,شاخص های اجتماعی,شاخص های اقتصادی,هزینه}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1282.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1282_21eb080d37f6de9357c5b64bfd750323.pdf} } @article { author = {Omidi, Farimah and Homaee, Mehdi}, title = {Deriving crop production functions to estimate wheat virtual water and irrigation water price}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {2}, pages = {131-143}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {Wheat is one of the most strategic agricultural crops across the word and its production plays a significant role in human nutrition. Water resources scarcity and sequential droughts events in Iran are two challenging issues in providing water for strategic crops such as wheat. In the other hands, large amount of wheat is annually imported to the country which needs more attention to wheat virtual water and its economy. The objectives of this study were to determine the amount of green and blue virtual water of wheat, irrigation water price and virtual water flow in Iran and in particular in Fars province for ten consecutive years. Consequently, the cultivated areas, crop production and precipitation data were collected for the period of 2000 to 2010. The potential evapotranspiration of wheat for every province was obtained using NETWAT package. Calculating the actual evapotranspiration with FAO crop water production function, the effective rainfall as well as the blue and green virtual water and irrigation water price were determined. Results indicated that changing the land use from dry to irrigated farming and mismanagement of water and soil resources as well as disregarding the climate have increased the irrigated area, virtual blue water and costs being followed by decreasing dry farming cultivation area, virtual green water and crop yield in Fars province. Although the irrigated areas were increased in last two years in the country scale, the irrigated yield was reduced which increased virtual blue water and costs. There exists no scientific, economic, environmental and practical justification for such consequences and the costs which imposed on the government and people are not returnable.}, keywords = {Changing land use,FAO crop production function,NETWAT,Wheat water requirement}, title_fa = {اشتقاق توابع تولید محصول برای برآورد آب مجازی و قیمت آب آبیاری گندم}, abstract_fa = {گندم یکی از راهبردی‌ترین محصولات کشاورزی در سراسر جهان است که تولید آن نقش مهمّی در تغذیه انسان دارد. کمبود منابع آب و وقوع خشک­سالی‌های پیاپی در ایران، تأمین آب برای کشت محصولات راهبردی همچون گندم را با چالش روبرو کرده است. از سوی دیگر، واردات زیاد گندم، ضرورت توجه به آب مجازی گندم و هزینه‌های ناشی از آن را دو چندان ساخته است. هدف از این پژوهش، تعیین مقدار آب مجازی سبز و آبی محصول گندم، تعیین قیمت آب مصرفی برای تولید گندم و بررسی جریان آب مجازی این محصول در کل کشور در یک دوره ده ساله بود. بدین منظور، داده‌های مربوط به سطح زیر کشت، مقدار تولید گندم و بارندگی برای سال‌های زراعی 80-1379 تا 89-1388 تهیه شد. مقدار تبخیر و تعرّق پتانسیل گندم برای هر استان و کل کشور با استفاده از بسته نرم‌افزاری NETWAT به دست آمد. پس از محاسبه نیاز آبی خالص گندم با استفاده از تابع تولید فائو، بارش موثر نیز محاسبه و مقدار آب مجازی آبی و سبز و قیمت آب آبیاری تعیین شد. نتایج نشان داد که تغییر کاربری اراضی از دیم به فاریاب و نیز مدیریت نادرست بهره‌برداری از منابع آب و خاک، بدون توجه به اقلیم منطقه، افزایش سطح زیر کشت فاریاب، آب مجازی آبی و هزینه‌های ناشی از آن، کاهش سطح زیر کشت گندم دیم، آب مجازی سبز و محصول دیم در استان فارس را به همراه داشت. با وجود افزایش سطح زیر کشت گندم فاریاب در کل کشور در دو سال پایانی اجرای آزمایش (89-1387)، محصول فاریاب کاهش یافت که سبب افزایش آب مجازی آبی و هزینه‌ها شد. چنین وضعیتی توجیه علمی، اقتصادی و زیست- محیطی ندارد و هزینه‌هایی که با این تغییر کاربری به دولت و کشاورزان تحمیل می­شود، قابل بازگشت نیست.}, keywords_fa = {تابع تولید فائو,تغییر کاربری اراضی,نیاز آبی گندم,NETWAT}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1283.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1283_e2e88662be7457dae159fb8c0861c3ac.pdf} } @article { author = {Kanafi Laskoukelayeh, Masoumeh and Dehghani, Hamid and Dvorak, Jan}, title = {Response of salt stress in some bread wheat varieties by tolerance indices}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {2}, pages = {145-157}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {Salinity is a major abiotic stress in crop production and occurs in many regions of Iran. Since yield are reduced by the toxicity of salts, therefore, production and introduction of high yielding and tolerant varieties can be useful and effective on losing the impact of this phenomena in accordance with other ways to combat soil and water salinity. This experiment was conducted to identify the Iranian bread wheat varieties (Triticum aestivum L.) suitability for planting in saline areas. Forty one varieties were assessed in a randomized complete block design with three replications. To evaluate varieties for salt tolerance, eight indices of stress tolerance and sensitivity were used. The varieties for grain yield showed significant difference from each other. The correlation coefficients indicated that STI (stress tolerance index), MP (mean productivity), GMP (genomic mean productivity) and HM (Harmonic mean) were the best criteria for selection of high yielding varieties under stress and non-stress conditions. Principal components analysis showed that two PCs explained 97.15% total variance. Cluster analysis based on tolerance and sensitivity indices built four distinct groups. In addition, according to results of the three dimensions scheme, biplot analysis and cluster analysis, Shiraz and Arg varieties were determined as the most tolerant varieties to salinity stress which can be used in the future breeding programs.}, keywords = {Biplot,Cluster analysis,Grain yield,Principal components}, title_fa = {ارزیابی پاسخ به تنش شوری در برخی ارقام گندم نان به کمک شاخص‌های تحمل به تنش}, abstract_fa = {تنش شوری از مهم‌ترین تنش‌های غیر زنده است که همه ساله کشت گیاهان زراعی را در مناطق وسیعی از کشور تحت تأثیر قرار می‌دهد. از آ‌نجا که عملکرد محصولات در اثر سمیت نمک‌ها کاهش می‌یابد، از این­رو تولید و معرفی ارقام پر محصول و متحمل به شوری در تلفیق با سایر روش‌های مبارزه با شوری آب و خاک می‌تواند تأثیر این پدیده را به حداقل برساند. در تحقیق حاضر، به منظور ارزیابی ارقام گندم نان (Triticum aestivum L.) برای تحمل به شوری، 41 رقم گندم در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط بدون تنش و تنش شوری مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی ارقام برای تحمل به شوری با استفاده از هشت شاخص تحمل و حساسیت به تنش انجام شد. ارقام از نظر عملکرد دانه دارای اختلاف معنی‌داری با یکدیگر بودند. تحلیل همبستگی بین شاخص‌ها و میانگین عملکرد در دو شرایط محیطی نشان داد که مناسب‌ترین شاخص‌ها برای گزینش ارقام مورد بررسی، چهار شاخص میانگین هندسی بهره‌وری (GMP)، میانگین بهره‌وری (MP) میانگین هارمونیک (HM) و شاخص تحمل به تنش (STI) بودند. تجزیه به مولفه‌های اصلی بر مبنای شاخص‌های تحمل و حساسیت به تنش، 15/97 درصد از تغییرات کل ارقام را توجیه کرد. تجزیه‌ خوشه‌ای بر اساس این شاخص‌ها نیز ارقام مورد بررسی را در چهار خوشه گروه‌بندی کرد. در مجموع، بر طبق نمودار پراکنش سه بعدی، تحلیل بای‌پلات و تجزیه خوشه‌ای، ارقام شاهد، شیراز و ارگ به عنوان ارقام متحمل به شوری تعیین شدند تا در برنامه‌های اصلاحی آتی مورد استفاده قرار گیرند.}, keywords_fa = {بای‌پلات,تجزیه خوشه‌ای,عملکرد دانه,مولفه‌های اصلی}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1284.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1284_6f058b5fd55e271f7a9d39517122caf2.pdf} } @article { author = {Ramazani, Seyyed Hamid Reza and Ebrahimi, Mohsen and Ghazvini, Habibollah and Jalal Kamali, Mohammad Reza}, title = {Geographical distribution of vernalization genes in Iranian wheat varieties and lines}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {2}, pages = {159-175}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {The cold resistance in wheat varieties that been controlled with compatibility procedure to environment such as vernalization requirement and photoperiod reaction, has been factors for success in cold regions. Thus, knowledge of the eco-geographical distribution of influencing vernalization requirement and photoperiod reaction genes is essential for modern breeding program. To do so, 119 lines and cultivars of Iranian wheat were studied. Specific primers based on the polymerase chain reaction (STS-PCR) to identify alleles affecting the sensitivity to vernalization were used in Vrn-A1, Vrn-B1 and Vrn-D1 loci. For agro-ecological study of the diversity and distribution of these genes in Iran, data layers were prepared using GIS Map software and the latest set of tables with predominant cultivars that were cultured in each region. Results showed that spring type was 65.5% of whole and their diversity depending on the coldness of winter. Spring type cultivars mainly adapted to south warm and moderate climates where average January temperature was above 4 oC. On the contrary, winter type adapted to areas of average January temperature from -7 oC to 4 oC. With determining genotypes based on of these traits, breeders will enable to lead segregation generations to better compatibility.}, keywords = {Cold,Compatibility,GIS Map software,Spring type,Winter type}, title_fa = {توزیع جغرافیایی ژن های بهاره سازی در ارقام و لاین های گندم ایران}, abstract_fa = {توانایی ارقام گندم در واکنش به تنش سرما که به وسیله فرایند سازگاری به محیط مانند نیاز به بهاره­سازی و واکنش به طول روز کنترل می­شود، از عواملی است که می­تواند موفقیت کشت گندم را در این مناطق تضمین نماید. از این­رو، اطلاع از توزیع اکو- جغرافیایی ژن­های دخیل در بهاره سازی از ضروریات یک برنامه اصلاحی مدرن است. در این تحقیق، 104 لاین و رقم گندم نان ایران از نظر این ژن­ها مورد بررسی قرار گرفتند. از آغازگرهای اختصاصی مبتنی بر واکنش­های زنجیره­ای پلیمراز (STS-PCR) برای شناسایی آلل­های موثر در این صفت در مکان­های ژنی Vrn-A1، Vrn-B1، Vrn-D1استفاده و برای هر منطقه، لایه­های اطلاعاتی پراکندگی آلل­ها با استفاده از نرم­افزار GIS Map تهیه شد. نتایج نشان داد که تیپ بهاره، 5/65 درصد از کل ارقام را شامل می­شود که این میزان بسته به میزان سرما در مناطق مختلف متغیر بود. تنوع تیپ رشدی این ارقام در بین اقلیم­های مختلف ایران وابسته به سرمای زمستان بود. تیپ بهاره غالباً سازگار با اقلیم­های گرم جنوب و معتدل بود، یعنی مناطقی که متوسط دمای دی­ماه آنها بالای چهار درجه سلسیوس است. در مقابل، تیپ زمستانه سازگار با اقلیم سرد بود، یعنی مناطقی که متوسط دمای دی­ماه آنها بین منهای هفت تا چهار درجه سلسیوس در نوسان است. با تعیین ژنوتیپ ارقام بر اساس این صفات مرتبط با سازگاری و اطلاع از توزیع جغرافیایی آنها، به­نژادگران قادر خواهند بود تا نسل­های در حال تفکیک را به سمت ژنوتیپ­های با قابلیت سازگاری بهتر سوق دهند.}, keywords_fa = {تیپ بهاره,تیپ زمستانه,سازگاری,سرما,نرم افزار GIS Map}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1285.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1285_ec3008d046020a9a88cbcaea0b475406.pdf} } @article { author = {Alavi Matin, Seyed Mohammad and Rahnama, Afrasyab and Meskarbashi, Mousa}, title = {Effects of type and rate of potassium fertilizer on agronomic and physiological traits of two durum wheat varieties under salt stress}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {2}, pages = {177-187}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {To evaluate the role of potassium on salt tolerance of two durum wheat varieties, Behrang and Yavaros, a pot experiment was carried out as factorial experiment based on completely randomized design with three replications in College of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, in 2013-2014. The experimental treatments were control, NaCl 150 mM, NaCl 150 mM together with two levels of 300 and 450 mg of potassium sulfate per 1 kg soil and two levels of 30 and 45 mg of potassium nano chelate 27% per 1 kg soil. Results showed that salinity stress lead to decreasing 68%, 51%, 58%, 22%, 15% and 61% of the grain yield, biological yield, stomatal conductance, greenness index, relative water content and K+ concentration, respectively, and increasing 3.9 fold of the Na+ concentration of flag leaf compared with control treatment. In contrast, the application of different types of potassium under salinity condition alleviated the negative effects of salt  stress on grain yield, biological yield, stomatal conductance, greenness index, relative water content and K+ concentration (25, 27, 22, 36, 7 and 35%, respectively), and was caused the lower Na+ accumulation (2.8 fold) compared with control. The variety responses to different levels of potassium were different, so that the second levels of potassium sulfate and nano potassium in Behrang variety caused to decrease the grain yield, while the grain yield of Yavaros variety was not affected. Results showed that Behrang variety was more tolerant than Yavaros in response to salinity. Generally, the application of potassium under salinity conditions was caused to maintain photosynthesis by adjusting the osmotic potential and relative water content and increasing the stomatal conductance as well as preventing loss chlorophyll, hereby reduces the salinity effects on yield performance of the durum wheat.}, keywords = {Chlorophyll content,Grain yield,Relative water content,Salinity stress,Sodium Chloride,Stomatal conductance}, title_fa = {اثر نوع و مقادیر مختلف کود پتاسیم بر صفات زراعی و فیزیولوژیک دو رقم گندم دوروم تحت شرایط تنش شوری}, abstract_fa = {به منظور بررسی نقش پتاسیم در تحمل به تنش شوری دو رقم گندم دوروم (بهرنگ و یاواروس)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار تحت سطوح مختلف تیماری در دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 92-1391 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد بدون تنش، تنش شوری 150 میلی­مولار (از منبع کلرید سدیم)، تنش شوری 150 میلی­مولار به همراه دو سطح 300 و450 میلی­گرم پتاسیم بر کیلوگرم خاک از منبع سولفات پتاسیم و دو سطح 30 و 45 میلی­گرم پتاسیم بر کیلو­گرم خاک از منبع نانو­ کلات پتاسیم 27 درصد بود. نتایج نشان داد که تنش شوری سبب کاهش عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، هدایت روزنه­ای، میزان سبزینگی، محتوای آب نسبی و غلظت K+ (به ترتیب به میزان 68، 51، 58، 22، 15 و 61 درصد) و افزایش غلظت Na+ برگ پرچم (9/3 برابر) در مقایسه با شاهد شد. در مقابل، کاربرد انواع مختلف پتاسیم تحت شرایط شوری، منجر به کاهش آثار نامطلوب شوری بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، هدایت روزنه­ای، میزان سبزینگی، محتوای آب نسبی و غلظت K+ (به ترتیب به میزان 25، 27، 22، 36، 7 و 35 درصد) و تجمع کمتر Na+ (8/2 برابر) در مقایسه با شاهد شد. پاسخ ارقام گندم نیز به سطوح مختلف پتاسیم متفاوت بود، به طوری که در رقم بهرنگ سطوح دوم سولفات پتاسیم و نانو پتاس سبب کاهش عملکرد شد، ولی در رقم یاواروس عملکرد دانه تغییر نکرد. مقایسه دو رقم نیز نشان داد که رقم بهرنگ در پاسخ به شوری دارای تحمل بیشتری نسبت به رقم یاواروس بود. به طور کلی، به نظر می‌رسد که تحت شرایط تنش شوری، پتاسیم از طریق کاهش آثار نامطلوب تجمع سدیم، تعدیل پتانسیل اسمزی و محتوای آب نسبی و افزایش هدایت روزنه‌ای و نیز حفظ محتوای کلروفیل، سبب حفظ فتوسنتز شده و از این طریق سبب کاهش آثار نامطلوب تنش شوری بر عملکرد دانه گندم دوروم می­شود.}, keywords_fa = {عملکرد دانه,کلرید سدیم,محتوای آب نسبی,محتوای کلروفیل,هدایت روزنه ای}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1286.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1286_db449d93acd11db6294547e1f8600325.pdf} } @article { author = {Alipour-Abokhely, Farshid and Rahimi Petroudi, Elyas and Mobasser, Hamid Reza}, title = {Effect of seed priming, plant density and planting date on silage corn yield in summer delayed planting}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {2}, pages = {189-202}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {To evaluate the effect of seed priming on plant establishment and to determine the optimum planting date and plant density of silage corn, SC 704, in summer late planting, an experiment was carried out as split-split plot based on randomized complete block design with four replications in Agriculture Research Center of Gharahkeil, Qaemshahr, Mazandaran Province, Iran, during two years, 2010 and 2011. The experimental factors were including two levels (27 July and 7 August) of planting dates as main plots, two levels of plant density (7 and 9 plants per m2) as sub-plots and four levels of seed priming (pure water, PEG-8000, KNO3 and control) as sub-sub-plots. Results showed that forage dry yield and ratio of ear to total dry weight were higher in 2010 than 2011. With the delayed planting, forage dry yield and ratio of ear to total dry weight had decreased 31.7% and 18.2%, respectively. Furthermore, forage dry yield had increased 21.4% with the increasing of plant density. The seed priming with PEG also increased the ratio of ear to total dry weight. In total, results of this research indicated that the seed priming with PEG using late summer planting in August and density of 90000 plants per ha is possible to produce the high quality forage in silage corn.}, keywords = {Seed priming,density,Planting date,Silage corn}, title_fa = {اثر پرایمینگ بذر، تراکم بوته و تاریخ کاشت بر عملکرد ذرت سیلویی در کشت تأخیری تابستانه}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر بر استقرار گیاه وتعیین تاریخ کاشت و تراکم کاشت مطلوب ذرت سیلویی 704 در کشت تأخیری تابستانه، آزمایشی به صورت کرت­های دوبار خردشده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی قراخیل قائم­شهر استان مازندران به مدت دو سال زراعی 90-1389 و 91-1390 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل دو تاریخ کاشت 7 و 22 مرداد به عنوان عامل اصلی، دو سطح تراکم کاشت (7 و 9 بوته در متر مربع) به عنوان عامل فرعی و چهار سطح پرایمینگ بذر (آب مقطر خالص، پلی اتیلن گلایکول 7000، نیترات پتاسیم و شاهد آب معمولی) به عنوان عامل فرعی-فرعی بودند. نتایج نشان داد که عملکرد علوفه خشک و نسبت وزن خشک بلال به کل در سال 1389 بیشتر بود. عملکرد علوفه خشک و نسبت وزن خشک بلال به کل با تأخیر در کاشت به ترتیب 7/31 و 2/18 درصد کاهش یافت. با افزایش تراکم کاشت، عملکرد علوفه خشک به میزان 4/21 درصد افزایش یافت. پرایمینگ بذر با پلی اتیلن گلایکول موجب افزایش نسبت وزن خشک بلال به کل علوفه شد. به طور کلی، نتایج این آزمایش نشان داد که پرایمینگ بذر با محلول پلیاتیلنگلایکول، در صورت کشت تأخیری تابستانه در مرداد ماه و استفاده از تراکم کاشت 90000 بوته در هکتار، می­تواند تولید علوفه با کیفیت مطلوب را در ذرت سیلویی امکان­پذیر سازد.}, keywords_fa = {پلی اتیلن گلایکول,عملکرد علوفه,نیترات پتاسیم}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1287.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_1287_eb5cc7c155875c7125aeff28e94e54c5.pdf} }