@article { author = {Sarayloo, Mohammad and Sabouri, Hossein and Dadras, Ahmad Reza}, title = {Assessing genetic diversity of rice genotypes using microsatellite markers and their relationship with morphological characteristics of seedling stage under non- and drought-stress conditions}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {1}, pages = {1-15}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {Marker assisted selection is one of the important applications molecular markers especially in creation of tolerant genotypes to environmental stresses in crop plants. In this research, seedlings of twenty two rice genotypes were investigated under two culture conditions (normal and drought stress via Manitol) on the basis of completely randomized factorial experiment with three replications at growth chamber of Faculty of Agriculture and Natural Resources, Gonbad Kavous University, Iran, in 2012, and root and shoot length and dry weight were measured. Analysis of variance showed that genotype×culture condition interactions were significant for all measured traits. This result revealed different reaction of the studied genotypes under two culture conditions and genetic diversity among the genotypes in seedling stage. To investigate the molecular diversity among the genotypes, genomic DNA was extracted amplified using 22 microsatellite markers linked to drought tolerance. In total, 106 alleles were detected with the number of 2-7 alleles and the average of 4.28 alleles per locus. The polymorphic information content (PIC) varied from 0.29 to 0.82 with the average of 0.64 and the gene diversity ranged from 0.351 to 0.840 with the average of 0.686. Genetic distance among the studied genotypes was also calculated in the range of 0.23 to 0.99. Cluster analysis using microsatellite data grouped the genotypes in two clusters. Result of principal component analysis showed that the first 10 principal components explained 98.51% of the total variation. Grouping of the genotypes according to first and second principal components assigned the studied genotypes into four groups. Results of these grouping methods demonstrate the suitability of the microsatellite markers to assess the genetic diversity among the rice genotypes. To identify the informative (positive) markers affecting the morphological characteristics, regression analysis was performed. A total of 16 informative markers were detected under both culture conditions which are recommended for drought tolerance in the breeding programs.}, keywords = {Informative marker,QTL,rice,SSR,Water deficient}, title_fa = {بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ‌های برنج با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره و ارتباط آنها با صفات مرفولوژیک مرحله گیاهچه‌ای تحت شرایط نرمال و تنش خشکی}, abstract_fa = {انتخاب به کمک نشانگر، یکی از مهم­ترین کاربردهای نشانگرهای مولکولی به ویژه در راستای ایجاد ژنوتیپ­های متحمل به تنش­های محیطی در گیاهان زراعی است. در این پژوهش، گیاهچه­های 22 ژنوتیپ برنج تحت دو شرایط کشت (نرمال و تنش خشکی حاصل از مانیتول) در قالب یک آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در اطاقک رشد دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس در سال 1391 ارزیابی و صفات طول و وزن خشک ریشه و اندام هوایی اندازه­گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس داده­ها نشان داد که برهمکنش ژنوتیپ×شرایط کشت برای تمامی صفات اندازه­گیری شده معنی­دار بود. این نتیجه نشان دهنده واکنش متفاوت ژنوتیپ­ها در دو شرایط کشت و نیز وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ‌های مورد بررسی برای صفات ارزیابی شده در مرحله گیاهچه‌ای بود. برای بررسی تنوع مولکولی بین ژنوتیپ­ها، DNA ژنومی نمونه­ها استخراج و توسط 22 جفت آغازگر ریزماهواره پیوسته با صفات مقاومت به خشکی تکثیر شد. در مجموع، تعداد 106 آلل مشاهده شد که تعداد آلل‌های مشاهده شده در هر جایگاه از 2 تا 7 آلل متغیر و متوسط آن 82/4 آلل بود. محتوای اطلاعات چندشکل (PIC) برای نشانگرهای مختلف از 29/0 تا 82/0 با میانگین 64/0 و میزان تنوع ژنی از 351/0 تا 840/0 با میانگین 686/0 بود. فاصله ژنتیکی بین ژنوتیپ‌های مورد مطالعه نیز در محدوده 23/0 تا 99/0 محاسبه شد. تجزیه خوشه‌ای بر اساس نشانگرهای ریزماهواره، ژنوتیپ‌های مورد مطالعه را در دو گروه قرار داد. نتایج تجزیه به مختصات اصلی نشان داد که ده مولفه اول در مجموع 51/98 درصد از تنوع کل جمعیت را توجیه می­کنند. گروه­بندی ژنوتیپ‌ها بر اساس دو مولفه اول آنها را در چهار گروه قرار داد. نتایج این گروه‌بندی‌ها بیانگر مناسب بودن نشانگرهای ریزماهواره برای نشان دادن تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ‌های برنج بود. به منظور شناسایی نشانگرهای آگاهی­بخش موثر بر صفات مرفولوژیک از تجزیه رگرسیون استفاده شد و در مجموع شانزده نشانگر آگاهی­بخش در هر دو شرایط کشت شناسایی شدند که پیشنهاد می­شود از این نشانگرها در برنامه­های به­نژادی تحمل به خشکی استفاده شود.}, keywords_fa = {برنج,کمبود آب,نشانگر آگاهی‌بخش,QTL,SSR}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_156.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_156_6ab7c5c541c77ad3be0aa108d490684f.pdf} } @article { author = {Rabiei, Babak and Ali-Hossein Tayefeh, Somayyeh}, title = {Evaluating of gene actions controlling grain cooking quality related traits in rice varieties}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {1}, pages = {17-31}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {To estimate the gene action and heritability of traits related to cooking quality in rice varieties, F2 generations derived from diallel crosses of six rice varieties including Hassani, Shahpasand, Kadous, Vandana, Hashemi and IR36, together with their parents were assessed in a randomized complete block design with three replications in research field of Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, in 2012. Result of diallel analysis based on the second method of Gardner and Eberhart showed that variety and heterosis effects were significant at 1% probability level for all studied traits indicating additive and dominance variances, respectively. Average heterosis was significant for gelatinization temperature showing significant differences between average parents and hybrids, but was not significant for amylase content and gel consistency. In contrast, specific heterosis was significant for all studied traits. Result of diallel analysis on the basis of third method of Gardner and Eberhart demonstrated that differences among parents and among crosses were significant for all measured traits indicating general and specific combining ability for varieties, while the effect of parents versus crosses (heterosis effect) was not significant for amylase content and gel consistency that confirmed the results of the second method of Gardner and Eberhart. Estimation of Baker ratio showed the higher non-additive than additive effects for amylase content, approximately equal proportion of the additive and non-additive effects for gel consistency and the higher additive than non-additive effects for gelatinization temperature. The graphical analysis of Hayman method showed that all measured traits were affected by partial dominance effects and relatively high narrow-sense heritability indicated higher proportion of additive gene effects for controlling the studied traits. Totally, the results of this research showed that to improve grain cooking quality in the studied population, can firstly be used the additive gene effects via selecting the higher quality genotypes and then the dominance gene effects is utilized by hybridization of the superior genotypes. Furthermore, IR36, Kadous and Shahpasand varieties and Hashemi×Shahpasand, Kadous×Hassani, Hassani×Shahpasand and Kadous×IR36 Crosses had the suitable values for grain cooking quality related traits and are recommended to improve these traits.}, keywords = {Combining ability,Diallel analysis,Grain quality characteristics,Heritability,Heterosis}, title_fa = {ارزیابی عمل ژن های کنترل کننده صفات مرتبط با کیفیت پخت دانه در ارقام برنج}, abstract_fa = {برای تعیین عمل ژن­ها و وراثت­پذیری صفات مرتبط با کیفیت پخت ارقام برنج، نسل­های F2 حاصل از تلاقی­های کامل دای­آلل شش رقم برنج شامل حسنی، شاه­پسند، کادوس، واندانا، هاشمی و IR36 به همراه والدین مربوطه در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه دای­آلل به روش دوم گاردنر- ابرهارت نشان داد که آثار واریته و هتروزیس برای کلیه صفات مورد مطالعه در سطح احتمال 1% معنی­دار بود که به ترتیب بیانگر وجود واریانس افزایشی و غالبیت برای این صفات بود. هتروزیس متوسط برای دمای ژلاتینی­شدن معنی­دار شد که بیانگر وجود تفاوت معنی­دار بین میانگین والدین و میانگین هیبریدها بود، اما این اثر برای مقدار آمیلوز و قوام ژل معنی­دار نبود. در مقابل، هتروزیس اختصاصی برای کلیه صفات معنی­دار شد که نشان دهنده تفاوت بین هیبریدها برای این صفات بود. نتایج تجزیه دای­آلل به روش سوم گاردنر- ابرهارت نیز نشان داد که تفاوت بین والدین و بین تلاقی­ها در کلیه صفات معنی­دار بود که نشان دهنده ترکیب­پذیری عمومی و خصوصی معنی­دار ارقام بود، اما تفاوت والدین در مقابل تلاقی­ها (اثر هتروزیس) برای صفات مقدار آمیلوز و قوام ژل ­معنی­دار نشد که مطابق با نتایج روش دوم گاردنر- ابرهارت بود. برآورد نسبت بیکر، سهم بیشتر آثار غیرافزایشی ژن­ها را برای مقدار آمیلوز، سهم تقریباً یکسان آثار افزایشی و غیرافزایشی را برای قوام ژل و سهم بیشتر آثار افزایشی را برای دمای ژلاتینی­شدن نشان داد. نتایج تجزیه گرافیکی هیمن نشان داد که کلیه صفات تحت کنترل آثار غالبیت ناقص ژن­ها قرار داشتند و وراثت­پذیری خصوصی نسبتاً بالا، نشان دهنده سهم بیشتر آثار افزایشی ژن­ها در کنترل صفات مورد مطالعه بود. در مجموع، نتایج این پژوهش نشان داد که برای بهبود کیفیت پخت دانه در جمعیت مورد مطالعه، ابتدا می­توان از آثار افزایشی ژن­ها استفاده و ژنوتیپ­های برتر را انتخاب کرد و سپس با تلاقی ژنوتیپ­های منتخب از آثار غالبیت ژن­ها استفاده کرد. علاوه بر آن، ژنوتیپ­های IR36، کادوس و شاه­پسند و تلاقی­های هاشمی×شاه­پسند، کادوس×حسنی، کادوس×IR36 و حسنی×شاه­پسند، مقادیر مناسبی برای صفات مرتبط با کیفیت پخت دانه داشتند و برای اصلاح این صفات پیشنهاد می­شوند.}, keywords_fa = {تجزیه دای‌آلل,ترکیب‌پذیری,خصوصیات کیفی دانه,وراثت‌پذیری,هتروزیس}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_157.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_157_096f8ba2a6a0646c7443a63d03c08430.pdf} } @article { author = {Alizadeh, Mohammad Reza}, title = {Effect of method and times of puddling on some soil physical properties and rice grain yield}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {1}, pages = {33-43}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {To optimize the puddling operation in paddy land preparation, the effects of puddling methods and times on some soil physical properties and grain yield and yield components of rice variety Hashemi were evaluated in this research. The experiments were conducted in a split block design in three replications with two factors, puddling method in four levels (power tiller conventional puddler, power tiller rotary puddler, power tiller cono-puddler and tractor-mounted rotivator) and puddling times in four levels (from once to fourth) in a silty clay soil. Results revealed that the minimum bulk density (0.801 g.cm-3) and maximum penetration depth of falling cone (13.31 cm), weeding efficiency (60.57 %) and puddling index (54.53 %) was related to puddling with tractor-mounted rotivator and the maximum bulk density (0.872 g.cm-3) and the minimum of weeding efficiency and puddling index (51.52 and 44.50 %, respectively) was belonged to power tiller conventional puddler. Increasing of puddling times from once to fourth, decreased the bulk density from 0.882 to 0.795 g.cm-3, but increased the penetration depth of falling cone from 9.04 to 12.39 cm and also weeding efficiency and puddling index from 51.78 to 56.54% and from 45.21 to 51.23 %, respectively. The grain yield in puddling with tractor-mounted rotavator and power tiller rotary puddler (3429 and 3401 kg.ha-1, respectively) were significantly (P<0.01) higher than those of power tiller conventional puddler and power tiller cono-puddler (3346 and 3332 kg.ha-1, respectively). The grain yield increased from 3322 to 3408 kg.ha-1 with the increasing of puddling times from once to fourth, however there were no significant differences between twice, thrice and fourth puddling. In total, results of this research revealed that twice puddling with power tiller rotary puddler or tractor-mounted rotavator can be considered as a proper treatment for puddling operation in silty clay soils similar to experimental site.      }, keywords = {Paddy field,Puddler,Puddling index,Weeding efficiency}, title_fa = {بررسی اثر روش و دفعات گلخرابی بر برخی خصوصیات فیزیکی خاک و عملکرد برنج}, abstract_fa = {به منظور بهینه سازی عملیات گِلخرابی در مرحله آماده­سازی شالیزار، اثر دو عامل روش و تعداد دفعات گِلخرابی بر برخی از ویژگی­های خاک و عملکرد و اجزای عملکرد دانه در برنج رقم هاشمی در این تحقیق بررسی شد. آزمایش در قالب طرح بلوک­های خرد شده در سه تکرار با دو عامل روش گِلخرابی در چهار سطح (شامل خاک همزن مرسوم تیلری، خاک همزن دوار تیلری، پادلر مخروطی تیلری و روتیواتور تراکتوری) و دفعات گِلخرابی در چهار سطح (از یک تا چهار مرتبه) در یک خاک رسی سیلتی انجام شد. نتایج نشان داد که کمترین چگالی ظاهری (801/0 گرم بر سانتی­متر مکعب) و بیشترین مقادیر عمق نفوذ مخروط (31/13 سانتی­متر)، بازده وجین­کنی (57/60 درصد) و شاخص گِلخرابی (53/54 درصد) در گِلخرابی با روتیواتور تراکتوری و بیشترین چگالی ظاهری (872/0 گرم بر سانتی­متر مکعب) و کمترین بازده وجین­کنی و شاخص گِلخرابی (به ترتیب با میانگین­های 52/51 و50/44 درصد) مربوط به گِلخرابی با همزن مرسوم تیلری بود. با افزایش تعداد دفعات گِلخرابی از یک به چهار بار، به طور معنی­دار چگالی ظاهری از 882/0 به 795/0 گرم بر سانتی­متر مکعب، عمق نفوذ مخروط از 04/9 به 39/12 سانتی­متر، بازده وجین­کنی از 78/51 به 54/56 درصد و شاخص گِلخرابی از 21/45 به 23/51 درصد تغییر یافت. عملکرد دانه در گِلخرابی با روتاری تراکتوری و خاک­همزن دوار تیلری (به ترتیب با 3429 و 3401 کیلوگرم در هکتار) به طور معنی­داری بیش از خاک­همزن مرسوم تیلری و پادلر مخروطی تیلری (به ترتیب با مقادیر 3346 و 3332 کیلوگرم در هکتار) بود. با افزایش دفعات گِلخرابی از یک به چهار بار، عملکرد دانه از 3322 به 3408 کیلوگرم در هکتار افزایش یافت، ولی بین عملکرد دانه در دو، سه و چهار بار گِلخرابی، اختلاف معنی­داری مشاهده نشد. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که در خاک­های رسی سیلتی مشابه محل اجرای آزمایش، دو بار گِلخرابی با استفاده از خاک­همزن دوار تیلری و یا روتیواتور تراکتوری، تیمار مناسبی برای گِلخرابی شالیزار محسوب می­شود.     }, keywords_fa = {بازده وجین کنی,خاک همزن,شاخص گِلخرابی,شالیزار}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_158.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_158_74ae13d443958ffea5e3a89f8961d019.pdf} } @article { author = {Ardalani, Shiva and Saeidi, Mohsen and Jalali Honarmand, Saeeid and Ghobadi, Mohhamad Eghbal and Abdoli, Majid}, title = {Effect of post anthesis drought stress on some agronomic and physiological traits related to source strength in four bread wheat genotypes}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {1}, pages = {45-65}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {The most cultivation area of wheat is in arid and semiarid regions. Therefore, the water requirement of wheat plants in all developmental stages can not be fully provided. In this research, the effects of post anthesis drought stress on grain yield and it’s components, gas exchange and other physiological characteristics of four wheat varieties were assessed. A pot experiment was carried out in factorial experiment based on randomized complete block design with three replications in Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran, during 2011 to 2012. The studied factors were including moisture stress in two levels, non-stress and drought-stress at reproductive growth stage (maintenance of soil moisture about 30% of the field capacity from the anthesis to maturity stage) and four wheat genotypes (Pishtaz, DN-11, Sivand and Marvdasht). Results showed that post anthesis drought stress significantly decreased grain yield by decreasing 1000-grain weight. Marvdast and DN-11 genotypes had the lowest grain yield under drought stress. The occurrence of post anthesis drought stress significantly decreased photosynthesis rate, transpiration rate, sub-stomatal CO2 concentration and stomatal conductance, but the photosynthetic water use efficiency wasn’t affected. Also, the leaves senescence led to decrease in the other physiological traits. According to the results of this research, it seems that redusing of the grain yield under post anthesis drought stress was related to decrease in 1000-grain weight due to decreasing of the photosynthetic rate. Also, leaves senescence by decreasing the photosynthetic rate was likely to be more severe than the transpiration rate for reducing of the water use efficiency under drought stress.}, keywords = {Gas exchange,Grain yield,Osmotic adjustment,Water stress,Water Use Efficiency}, title_fa = {اثر تنش خشکی پس از گرده افشانی بر برخی صفات زراعی و فیزیولوژیک مرتبط با قدرت منبع در چهار ژنوتیپ گندم نان}, abstract_fa = {بخش عمده اراضی زیر کشت گندم در مناطق خشک و نیمه خشک قرار گرفته است و از این­رو، نیاز آبی گندم در تمامی مراحل رشد و نمو به طور کامل تأمین نمی­شود. در این تحقیق، اثر تنش خشکی پس از گرده­افشانی بر عملکرد و اجزای آن، تبادلات گازی و برخی دیگر از خصوصیات فیزیولوژیک چهار رقم گندم نان بررسی شد. آزمایش به صورت گلدانی در قالب فاکتوریل با طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه طی سال زراعی 91-1390 انجام شد. عوامل مورد مطالعه شامل تنش آبی در دو سطح بدون تنش و تنش خشکی در مرحله رشد زایشی (نگهداری رطوبت خاک در محدوده 30 درصد ظرفیت زراعی از مرحله گرده­افشانی تا پایان دوره رشد) و ژنوتیپ شامل چهار ژنوتیپ پیشتاز، DN-11، سیوند و مرودشت بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی در مرحله پس از گرده­افشانی، موجب کاهش عملکرد دانه از طریق کاهش وزن هزار دانه شد. در شرایط تنش، ژنوتیپ­های مرودشت و DN-11 کمترین میزان عملکرد دانه را داشتند. وقوع تنش خشکی موجب کاهش معنی­دار سرعت فتوسنتز، سرعت تعرق، غلظت دی اکسید کربن اتاقک زیر روزنه و هدایت روزنه­ای شد، ولی راندمان مصرف آب فتوسنتزی تحت تاثیر تنش خشکی قرار نگرفت. همچنین، پیر شدن برگ­ها سبب کاهش معنی­دار سایر خصوصیات فیزیولوژیک شد. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق، به نظر می­رسد کاهش سرعت فتوسنتز از طریق کاهش وزن هزار دانه، موجب کاهش عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی پس از گرده­افشانی شده و به احتمال زیاد پیری برگ­ها از طریق کاهش شدیدتر سرعت فتوسنتز نسبت به سرعت تعرق، موجب کاهش معنی­دار راندمان مصرف آب در شرایط تنش خشکی شد.}, keywords_fa = {تبادلات گازی,تنش آبی,تنظیم اسمزی,راندمان مصرف آب,عملکرد دانه}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_159.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_159_8df9164a651c8db18f1b1f51506233dd.pdf} } @article { author = {Forouzi, Matin and Ehteshami, Seyed Mohammad Reza and Esfahani, Masoud and Rabiee, Mohammad}, title = {Effect of seed size on emergence rate, germination indices, seedling growth and yield of four bread wheat cultivars (Triticum aestivum L.)}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {1}, pages = {67-82}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {To study the effect of seed size on germination indices and seedling growth of four bread wheat varieties, a factorial experiment in randomized complete block design with three replications was carried out in research field of Rice Research Institute of Iran during 2012-2013 and the other factorial experiment based on completely randomized design was conducted in agronomy laboratory of Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan. Treatments in this study consist of four levels of seed diameter (2.25- 2.5 mm, 2.5- 2.75 mm, 2.75- 3 mm and larger than 3 mm) and cultivar (Kohdasht, Moghan 3, Morvarid and native). Results of field showed cultivar and seed size had significant effect on grain yield. Cultivar had not significant effect on emergence rate and seedling cumulative emergence rate, but seed size showed significant effect on this characteristics. The interaction in seedling emergence rate, seedling cumulative emergence rate and grain yield was not significant. Results of experiment showed cultivar had significant effect on all measured characteristics, but had not significant effect on seedling dry weight. Seed size had significant effect on all characteristics, except germination speed, shoot length and root length. The interaction of cultivar and seed size on germination percentage, germination speed, germination energy, shoot length, shoot fresh weight, root fresh weight, seedling fresh weight and shoot dry weight was significant. Maximum and minimum amount of seedling dry weight respectively was 31.37 and 15.54 (mg) that related to seed size larger than 3 mm and seed size 2.25- 2.5 mm. According to results of this experiment seems that wheat seeds with size larger than 3 mm, because of priority in germination and seedling emergence is more suitable for cultivate.}, keywords = {Bread wheat,Dry weight,germination percentage,seed size}, title_fa = {تأثیر اندازه بذر بر سرعت ظهور، شاخص های جوانه زنی، رشد گیاهچه و عملکرد چهار رقم گندم نان (Triticum aestivum L.)}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثر اندازه بذر بر شاخص­های جوانه­زنی و رشد گیاهچه چهار رقم گندم نان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در پاییز سال زراعی 92-1391 در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور و آزمایش دیگری به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه زراعت دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان انجام شد. تیمارهای مورد بررسی در این تحقیق شامل اندازه قطر بذر در چهار سطح (25/2 تا 5/2 میلی­متر، 5/2 تا 75/2 میلی­متر، 75/2 تا 3 میلی­متر و بزرگتر از سه میلی­متر) و رقم (کوهدشت، مغان3، مروارید و بومی) بود. نتایج حاصل از مزرعه نشان داد که رقم و اندازه بذر تأثیر معنی­داری بر عملکرد دانه داشتند. رقم تأثیر معنی­داری بر سرعت ظهور و سرعت ظهور تجمعی گیاهچه در مزرعه نداشت، اما اندازه بذر بر این دو صفت تأثیر معنی­داری را نشان داد. اثر متقابل نیز در صفات سرعت ظهور گیاهچه، سرعت ظهور تجمعی و عملکرد دانه معنی­دار نبود. نتایج حاصل از آزمایشگاه نیز نشان داد که رقم تأثیر معنی­داری بر تمام صفات اندازه­گیری شده داشت، اما تأثیر معنی­داری بر وزن خشک گیاهچه نداشت. اندازه بذر نیز بر تمام صفات غیر از سرعت جوانه­زنی، طول ساقه­چه و ریشه­چه تأثیر معنی­داری را نشان داد. اثر متقابل رقم و اندازه بذر بر درصد جوانه­زنی، سرعت جوانه­زنی، انرژی جوانه­زنی، طول ساقه­چه، وزن تر ساقه­چه، وزن تر ریشه­چه، وزن تر گیاهچه و وزن خشک ساقه­چه معنی­دار بود. بالاترین و پایین­ترین مقادیر وزن خشک گیاهچه به ترتیب 37/31 و 54/15 میلی­گرم بود، که به اندازه بذر بزرگتر از سه میلی­متر و 25/2 تا 5/2 میلی­متر مربوط بود. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می‌رسد که بذر­های گندم با اندازه بزرگتر از سه میلی­متر به دلیل برتری در صفات جوانه‌­زنی و ظهور گیاهچه برای کشت مناسب تر هستند.}, keywords_fa = {اندازه بذر,گندم نان,وزن خشک,درصد جوانه زنی}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_160.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_160_d8d2cb65d2082c9577aaffe0943e68b6.pdf} } @article { author = {Shiri, Mohammad Reza and Bahrampour, Tahmineh}, title = {Genotype×environment interaction analysis using GGE biplot in grain maize (Zea mays L.) hybrids under different irrigation conditions}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {1}, pages = {83-94}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {Evaluating of the maize genotypes under different stresses would be useful to identify genotypes with stable and high yield potential. The objective of this study was to estimate yield stability of the grain maize hybrids and identifying high yielding stable hybrids under different water stress conditions in Moghan, Ardabil, Iran. So, seven maize hybrids were assessed by randomized complete block design with three replications under four irrigation conditions including normal irrigation (E1), water deficit at vegetative (E2), water deficit at flowering and (E3) water deficit at grain filling (E4) stages during three years (totally 12 environments). Combined analysis of variance showed that the effects of environments, genotypes and genotype-by-environment (GE) interaction were significant, suggesting that the hybrids responded differently in the studied environment conditions. Therefore,  there was the possibility of stability analysis. Results of stability analysis by GGE biplot method revealed that two first and second principal components of the GGE biplot explained 94.7% of the total yield variation. In stability ranking graph of the GGE biplot, SC700, TWC600 and SC724 hybrids were the most stable hybrids, respectively, and the higher grain yield hybrids than the average grain yield were SC704, SC724, SC703, SC720 and SC647 hybrids, respectively. Based on a hypothetical ideal genotype biplot, the hybrid SC704 was better than the other hybrids across environments for grain yield and stability and had the high general adaptation to all environments. Furthermore, the hybrid SC704 at E1, E2 and E4 environments and hybrid SC647 in E3 environment were superior hybrids with the high specific adaptation. Also, comparison of the studied environments showed that the E1 and E4 environments were quite similar in ranking, grouping and assessing stability of the hybrids, whereas the E2 and E3 environments were different from the other environments.}, keywords = {Adaptation,Drought stress,Ideal genotype,Yield stability}, title_fa = {تجزیه اثر متقابل ژنوتیپ× محیط با استفاده از روش GGE بای پلات در هیبریدهای ذرت دانه‌ای (Zea mays L.) تحت شرایط مختلف آبیاری}, abstract_fa = {ارزیابی ژنوتیپ­های مختلف ذرت تحت شرایط مختلف تنش آبی، می­تواند در مشخص کردن ژنوتیپ­های پایدار و با پتانسیل عملکرد بالا مفید باشد. هدف از اجرای این تحقیق، ارزیابی پایداری هیبریدهای ذرت دانه­ای و مشخص کردن هیبریدهای با عملکرد دانه بالا و پایدار تحت شرایط مختلف تنش آبی در منطقه مغان بود. برای این منظور، هفت هیبرید ذرت دانه­ای تحت چهار شرایط مختلف آبیاری شامل آبیاری کامل (E1)، قطع آبیاری در مرحله رویشی (E2)، قطع آبیاری در مرحله گل­دهی (E3) و قطع آبیاری در دوره پر شدن دانه (E4) به مدت سه سال (در مجموع 12 محیط) در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه مرکب عملکرد دانه نشان داد که اثر محیط، اثر ژنوتیپ و اثر متقابل ژنوتیپ×محیط معنی­دار بود. معنی­دار بودن اثر متقابل ژنوتیپ×محیط، نشان دهنده واکنش متفاوت ژنوتیب­ها در محیط­های مختلف بود و از این­رو، امکان تجزیه پایداری ژنوتیپ­ها وجود داشت. نتایج تجزیه پایداری هیبریدها با روش  GGE بای­پلات نشان داد که دو مولفه اول و دوم GGE بای­پلات، 7/94 درصد از تغییرات کل عملکرد دانه را توجیه کردند. در نمودار بای­پلات رتبه پایداری، پایدارترین هیبریدها به ترتیب شامل SC700، TWC600 و SC724 بوده و هیبریدهای با عملکرد دانه بالاتر از میانگین کل به ترتیب شامل SC704، SC724، SC703، SC720 و SC647 بودند. بر اساس بای‌پلات ژنوتیپ فرضی ایده‌آل، هیبرید SC704 از نظر هر دو عامل پایداری و میانگین عملکرد، بهتر از سایر هیبرید‌ها بود و سازگاری عمومی بالایی در تمامی محیط‌های مورد مطالعه داشت. علاوه بر آن، هیبرید SC704 در محیط­های E1، E2 و E4 و هیبرید SC647 در محیط E3، هیبریدهای برتر و با سازگاری خصوصی بالا بودند. بررسی و مقایسه محیط­ها نیز نشان داد که محیط­های E1 و E4 از نظر رتبه­بندی، گروه­بندی و تعیین سازگاری هیبریدها، کاملاً مشابه هم عمل کردند، در صورتی که محیط­های E3 و E2 متفاوت از سایر محیط­ها بودند.}, keywords_fa = {پایداری عملکرد,تنش خشکی,ژنوتیپ ایده‌آل,سازگاری}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_161.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_161_264f481566adf5e576618d83b1481d3d.pdf} } @article { author = {Soleimani Abiyat, Mona and Moradi Telavat, Mohammad Reza and Siyadat, Seyyed Ataollah and Kouchekzadeh, Ahmad and Ashraghinejad, Morteza}, title = {Evaluation of grain yield and dry matter remobilization of barley (Hordeum vulgare L.) in planting pattern and seeding rate treatments}, journal = {Cereal Research}, volume = {5}, number = {1}, pages = {95-106}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {}, abstract = {To study the evaluation of grain yield and dry matter remobilization of barley, cultivar Jonoob, under planting pattern and seeding rate treatments, a research was carried out as strip plot in randomized complete block design with 3 replications in Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khuzestan, Iran, during 2013-14 cropping season. The experimental treatments were including four planting pattern (flat planting with 17 cm distance of rows, flat planting with 25 cm distance of rows, 3 rows on ridges with 50 cm wide and 2 rows on ridges with 50 cm wide) as first factor and four level of seeding rate (200, 300, 400 and 500 seeds/m2) as second factor. Results showed that the maximum leaf area index, 1000-grain weight, grain yield (5072.1 kg.ha-1) and biological yield (13250.2 kg.ha-1) obtained in flat planting with 17 cm distance of rows. Day to ear emergence, grain number per spike and grain yield decreased by increasing the seeding rate, but the number of spike per m2 increased. The interaction effects of planting pattern and seeding rate were significant on the remobilization efficiency and contribution of the remobilization in grain yield. Three rows on ridge method has more sensitive to changes of the seeding rate, so the contribution of remobilization in grain yield significantly increased with the increasing of each unit in seed rate. This indicates that decreasing of the row spacing together with more utilization of the seeds increased dependence of the grains to storage materials through intensified competition, decrease of the light penetration into the canopy and acceleration of the leaves chlorosis.}, keywords = {Contribution of remobilization,Grain yield,Remobilization efficiency,Seed density}, title_fa = {ارزیابی عملکرد دانه و انتقال مجدد ماده خشک جو (Hordeum vulgare L.) در تیمارهای الگوی کاشت و میزان بذر}, abstract_fa = {به‌ منظور ارزیابی عملکرد دانه و انتقال مجدد ماده خشک جو رقم جنوب در تیمارهای الگوی کاشت و میزان بذر، آزمایشی به صورت کرت‌های نواری در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار الگوی کاشت (مسطح با فواصل ردیف 17 سانتی‌متر، مسطح با فواصل ردیف 25 سانتی‌متر، دو ردیف کشت روی پشته50 سانتی‌متری و سه ردیف کشت روی پشته 50 سانتی‌متری) به عنوان عامل اول و چهار سطح میزان بذر (200، 300، 400 و 500 بذر در متر مربع) به عنوان عامل دوم در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بیشترین شاخص سطح برگ، تعداد سنبله در متر مربع، وزن هزار دانه، عملکرد دانه (1/5072 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیک (2/13250 کیلوگرم در هکتار) از الگوی کشت مسطح با فواصل ردیف 17 سانتی‌متر به دست آمد. با افزایش میزان بذر، روز تا آغاز خروج سنبله از غلاف برگ پرچم، تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه کاهش، اما تعداد سنبله در واحد سطح افزایش پیدا کرد. اثر متقابل الگوی کاشت و میزان بذر بر کارایی انتقال مجدد و سهم انتقال مجدد در عملکرد دانه معنی‌دار بود. پشته‌های سه ردیفه نسبت به تغییرات میزان بذر حساسیت بیشتری داشته و با هر واحد افزایش میزان بذر در آن، سهم انتقال مجدد در عملکرد دانه افزایش معنی‌داری پیدا کرد. این موضوع نشان داد که کاهش فواصل بین بوته­ها روی ردیف همزمان با مصرف مقدار بذر بیشتر، از طریق تشدید رقابت، کاهش نفوذ نور درون پوشش گیاهی و تسریع زردی برگ­ها، وابستگی دانه­ها را به مواد ذخیره­ای افزایش می­دهد.}, keywords_fa = {تراکم بذر,سهم انتقال مجدد,عملکرد دانه,کارایی انتقال مجدد}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_162.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_162_7985d2dd73d47fd000edd13cd5bfa311.pdf} }