تنش شوری همواره یکی از جدیترین تهدیدها برای افزایش عملکرد گیاهان بهویژه گندم نان بهعنوان یکی از مهمترین منابع تامین غذای مردم جهان بوده است. آگاهی از نحوه توارث عملکرد و اجزای عملکرد یکی از اولین اصولبهنژادی برای دستیابی به ارقام متحمل به تنش شوری در گندم است. بهمنظور مطالعه نوع عمل ژنهادر کنترل عملکرد و اجزای عملکرد، هفت رقم ایرانی گندم نان شامل فلات، بم، قدس، روشن، ارگ، کویر و پیشتاز بههمراه نتاج حاصل از تلاقی دیآلل کامل آنها در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار تحت دو شرایط بدون تنش و تنش شوری در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی مرکز ملی شوری ایران در استان یزد کاشته شدند. با در نظر گرفتن تمام فرضیات برای صفات مختلف گندم، تجزیه واریانس مرکب به روشجینکز-هیمن انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که آثار ساده افزایشی (a) و برهمکنشa× محیط برای تمامی صفات شامل عملکرد دانه، عملکرد زیستتوده، تعداد پنجه، طول سنبله، طول پدانکل، ارتفاع گیاه و وزن صد دانه معنیدار بود. اثر ساده b3 که معادل ترکیبپذیری خصوصی در روش یک دیآلل است و برهمکنش آن با محیط نیز برای همه صفات معنیدار بود. معنیداری این دو جزءنشاندهنده نقش مهم هر دو نوع عمل افزایشی و غالبیت ژنها در توارث صفات بود. رقم روشن نیز بهترین والد ترکیبشونده برای صفات عملکرد دانه، عملکرد زیستتوده و تعداد پنجه بود. بهطورکلی،در بیشتر صفات مورد مطالعه در این تحقیق، نوع ژنهای کنترلکننده و رفتار ژنتیکی، ظرفیت ژنهای غالب و مغلوبدر والدین، آثار مادری وآثار افزایشی و غالبیت تحت دو شرایط محیطیبدون تنشو تنش شوری متفاوت بود. برآورد وراثتپذیری عمومی بالا و نیز وراثتپذیری خصوصی متوسط تا بالا برای صفات مورد مطالعه نشاندهنده امیدبخش بودن مواد ژنتیکی مورد مطالعه برای اصلاح و بهبود صفاتتحت شرایط بدون تنش و نیز تحمل به تنش شوری بود. بنابراین،امکان انتخاب ژنوتیپهای متحمل برای مقابله با تنش شوری در ارقام گندم نان ایرانی استفاده شده در این تحقیق وجود دارد.