@article { author = {Tarang, Alireza and Hosseini, Maryam}, title = {Evaluation of molecular diversity of different Hashemi rice varieties of north of Iran using microsatellite markers}, journal = {Cereal Research}, volume = {7}, number = {1}, pages = {17-31}, year = {2017}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {10.22124/c.2017.2426}, abstract = {Iranian local rice varieties have been cultivated for a long time in various regions of the Iran. This landraces have adapted to different environmental conditions over the years and a relatively large diversity can be showed  in each of them. In recent years, cultivation of Hashemi as a local variety has been increased, so that most of the cultivated area of Guilan and Mazandaran provinces and some other provinces of Iran allocated to Hashemi. However, the variety cultivating with a single name of Hashemi in different regions of Iran shows a great diversity in morphological characteristics such as plant height, growth duration and grain morphological characteristics. Although the effect of environmental factors on morphological characteristics is very high, but the question of current research was whether there is genetic diversity within this cultivar? To achieve the suitable answer, 87 genotypes, all of which were known as Hashemi, collected from different geographic regions of North of Iran (including 42 genotypes from east of Guilan province, 30 genotypes from west of Guilan province and 15 genotypes from Mazandaran province) were cultivated in the experimental field of Rice Research Institute of Iran, Rasht, Iran, in 2014 and their molecular diversity were assessed by 20 microsatellite markers. The results of diversity parameters indicated that there is a relatively high variation among the 87 studied genotypes. It is therefore concluded that what is cultivated as Hashemi in different regions, in fact, it is a very diverse population that has become a very diverse landrace due to the use of self-seeded and posibly the physical mixing of seeds of different cultivars and thus recombination between them. Therefore, it is suggested that while preserving these genotypes in Iran's rice gene bank and possibly using their desirable properties in the breeding programs, purification of this variety can also be performed to provide the pure seeds of the best genotype to farmers.}, keywords = {Genetic diversity,Hashemi variety,Pure seed}, title_fa = {بررسی تنوع مولکولی توده‌های مختلف برنج هاشمی شمال کشور با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره}, abstract_fa = { توده­های محلی برنج ایران از دیرباز در نقاط مختلف برنج­خیز کشور کشت می­­شوند. این توده­ها طی سالیان متمادی به شرایط محیطی مختلف سازگار شده­اند و در نتیجه تنوع نسبتاً زیادی ممکن است در هر کدام از توده­ها مشاهده شود. از چندین سال پیش تا کنون، کشت رقمی به نام هاشمی که از ارقام محلی برنج ایرانی است، رایج شده است، به­طوری­که بیشتر سطح زیر کشت استان گیلان و بخشی از نواحی استان مازندران و حتی برخی از استان­های دیگر هم­اکنون به رقم هاشمی اختصاص دارد. با این­حال، رقمی که با یک نام واحد هاشمی در مناطق مختلف کشور کشت می­شود، از لحاظ ویژگی­های مرفولوژیک نظیر ارتفاع بوته و طول دوره رشد و حتی ویژگی­های ظاهری دانه تنوع بسیار زیادی نشان می­دهد. اگرچه اثر عوامل محیطی بر ویژگی­های مرفولوژیک بسیار زیاد است، اما پرسش تحقیق حاضر این بود که آیا در درون این رقم تنوع ژنتیکی وجود دارد؟ برای دستیابی به پاسخ مناسب، ابتدا 87 ژنوتیپ همگی با نام رقم هاشمی شامل 30 ژنوتیپ از غرب استان گیلان، 42 ژنوتیپ از شرق استان گیلان و 15 ژنوتیپ از استان­ مازندران جمع­آوری و در مزرعه آزمایشی موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت در سال 1393 کشت شدند و سپس تنوع مولکولی آن­ها با 20 نشانگر ریزماهواره مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از محاسبه همه شاخص­های تنوع نشان داد که تنوع نسبتاً زیادی در بین 87 ژنوتیپ مورد مطالعه وجود دارد و از این­رو می­توان نتیجه­گیری کرد که آنچه که به نام رقم هاشمی در مناطق مختلف کشت می­شود، در حقیقت یک توده بسیار متنوع است که در­­ اثر استفاده از بذرهای خود مصرفی و احتمالاً اختلاط فیزیکی بذر ارقام مختلف و در نتیجه نوترکیبی بین آن­ها به یک توده بسیار متنوع تبدیل شده است. بنابراین، پیشنهاد می­شود ضمن حفظ این ژنوتیپ­ها در بانک ژن برنج ایران و احتمالاً استفاده از ویژگی­های مطلوب آن­ها در برنامه­های به­نژادی، خالص­سازی این توده متنوع نیز انجام شود تا بذر خالص بهترین ژنوتیپ­ها در اختیار کشاورزان قرار گیرد.}, keywords_fa = {تنوع ژنتیکی,خلوص بذر,رقم هاشمی}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_2426.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_2426_2e61704040c061a7737e10021108d706.pdf} }