@article { author = {Pourabbas Dolatabad, Mahnaz and Rabiei, Babak and Hosseini, Maryam}, title = {Efficiency of marker assisted selection in a rice (Oryza sativa L.) F6 population using linked SSR markers to grain quality characteristics}, journal = {Cereal Research}, volume = {8}, number = {3}, pages = {307-319}, year = {1970}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0163}, eissn = {2538-6115}, doi = {10.22124/c.2018.9726.1384}, abstract = {One of the important objectives in improving rice varieties is improving coocking and eating quality, which plays a key role in it’s marketability and economic value. This research was carried out to indirectly select the high quality linesof a population of F6 generation derived from the cross of Hashemi×Nedarice varieties usingmicrosatellite markers tightly linked to cooking and eating quality traits. In this research, 250 F6 lines in an augmented design together with five prevalent rice varieties as the checks including Neda, Hashemi, Domsiah, Kadus and Ali Kazemi, in a randomized complete block design with three replications were cultivated in two regions, Rice Research Institute of Iran(Rasht, Iran), and ChaparsarRice Station(Mazandaran, Iran),in 2015. Genomic DNA amplification was performedbylinked microsatellite markers tothe genomic regions (genes) controlling rice grain quality traits, includingRM217 and RM225 on chromosome 6, RM234 and RM1364 on chromosome 7 andRM331,RM22804 and RM27181 on chromosome 8.The results of this research showed that among the markers used in current study, the highest accuracy and selection efficiency belonged to the RM331 on chromosome 8 which had the smallest distance with the QTLdetected to amylose content, gel consistency and time to peak viscosity. Afterwards, two SSR markers, RM1364 and RM27181 on chromosomes 7 and 8, respectively, were themost efficient markers.Assessing the genomic intervals among the flanking markers also showed that the flanking markers RM234-RM1364 and RM22804-RM331 were the best marker intervals for the screening of the studied population for the qualitative characteristics. }, keywords = {Cooking quality,Flanking markers,Selection efficiency,Single marker selection}, title_fa = {کارایی انتخاب به کمک نشانگرهای ریزماهواره پیوسته با ویژگی های کیفی دانه در یک جمعیت نسل F6 برنج (Oryza sativa L.)}, abstract_fa = {یکی از اهداف مهم در اصلاح واریته­های برنج، بهبود کیفیت پخت و خوراک است که نقش کلیدی در بازارپسندی و ارزش اقتصادی آن دارد. تحقیق حاضر به­منظور انتخاب غیرمستقیم لاین­های خوش­کیفیتیک جمعیت نسل F6 حاصل از تلاقی ارقام برنج هاشمی × ندا با استفاده ­ازنشانگرهای ریزماهواره پیوسته با نواحی ژنومی کنترل کننده کیفیت پخت و خوراک انجام شد. در این تحقیق، 250 لاین F6 در قالب طرح آگمنت به­همراه پنج رقم رایج منطقه شامل ندا، هاشمی، دمسیاه، کادوس و علی­کاظمی به­عنوان ارقام شاهد در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در دو منطقه شامل مؤسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) و ایستگاه تحقیقات برنج چپرسر (مازندران)در سال 1394 کشت شدند. تکثیر DNA ژنومی به­کمک نشانگر­های ریزماهواره پیوسته با نواحی ژنومی (ژن­های) کنترل­کننده صفات مرتبط با کیفیت دانه برنج روی کروموزوم­های شماره 6، 7 و 8 انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد کهاز بین نشانگرهای مورد استفاده، بالاترین دقت و کارایی انتخاب متعلق به نشانگرRM331روی کروموزوم شماره 8 بود که کم­ترین فاصله را با QTL شناسایی­شده برای صفات مقدار آمیلوز، غلظت ژل و مدت زمان لازم تا حداکثر چسبندگی را داشت. پس از آن، نشانگرهای RM1364 و RM27181به­ترتیب روی کروموزوم­های شماره 7 و 8 دارای بیش­ترین کارایی انتخاب بودند. بررسی فاصله­های ژنومی بین نشانگرهای مجاور مورد مطالعه نیز نشان داد که به­ترتیب نشانگرهای مجاور RM234-RM1364 و RM22804-RM331 بهترین فاصله­ های نشانگری جهت غربال جمعیت مورد مطالعه از نظر ویژگی­های کیفی بودند.}, keywords_fa = {انتخاب تک نشانگری,کارایی انتخاب,کیفیت پخت,نشانگرهای مجاور}, url = {https://cr.guilan.ac.ir/article_3394.html}, eprint = {https://cr.guilan.ac.ir/article_3394_80b1407fa5aff903a9fd9579db7caeea.pdf} }