per
دانشگاه گیلان
تحقیقات غلات
2252-0163
2538-6115
2013-12-27
3
4
267
279
1511
Research Paper
ارزیابی ژنوتیپ های پیشرفته گندم دوروم بر اساس شاخص های تحمل خشکی
Evaluation of durum wheat advanced genotypes based on drought tolerance indices
نسیم خاکسار
nkhaksar1358@yahoo.com
1
عزت اله فرشادفر
farshadfar@razi.ac.ir
2
رضا محمدی
3
دانشجوی دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه
استادیار معاونت مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، ایستگاه سرارود کرمانشاه
به منظور بررسی شاخص های تحمل خشکی و شناسایی ژنوتیپهای متحمل به تنش خشکی در گندم دوروم، 20 ژنوتیپ پیشرفته گندم دوروم به همراه 3 شاهد، ارقام زردک و ساجی (شاهدهای گندم دوروم) و رقم سرداری (شاهد گندم نان) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط دیم و آبیاری تکمیلی در سال 1390-1389 در معاونت موسسه تحقیقاتی-کشاورزی دیم کشور (سرارود) مورد آزمایش قرار گرفتند. بر مبنای عملکرد دیم و آبیاری تکمیلی شاخص های کمی تحمل به خشکی از قبیل میانگین بهرهوری، شاخص تحمل، میانگین هندسی بهرهوری، میانگین هارمونیک، شاخص حساسیت به تنش، شاخص تحمل تنش، شاخص عملکرد و شاخص پایداری عملکرد محاسبه شدند. ژنوتیپهای شماره 2، 4، 8، 21 (ساجی) و 18 دارای بالاترین مقدار شاخص های میانگین بهرهوری، میانگین هندسی بهرهوری، میانگین هارمونیک و تحمل به تنش بودند. در حالی که ژنوتیپهای شماره 12، 22 (زردک)، 16 و 19 با کمترین مقدار شاخص های حساست به تنش و تحمل دارای حساسیت به خشکی کمتری بودند. تجزیه بای پلات نشان داد که ژنوتیپهای شماره 8،21 و 18 در مجاورت بردارهای مربوط به شاخص های میانگین بهرهوری، میانگین هندسی بهرهوری، میانگین هارمونیک و تحمل به تنش قرار گرفتند و به عنوان ژنوتیپهای متحمل به خشکی شناسایی شدند. جمع بندی نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که از بین ژنوتیپهای مورد مطالعه ژنوتیپهای شماره 8، 21 و 18 ژنوتیپهای متحمل به خشکی بودند.
To investigate drought tolerance indices and identify drought tolerant genotypes in durum wheat, 20 advanced durum wheat genotypes along with three checks, Zardak and Saji (durum wheat checks) and Sardari (bread wheat check) were assessed in a randomized complete block design with 3 replications under two rainfed and supplemental irrigation conditions in the Drayland Agricultural Research Sub-Institute (Sararood, Kermanshah, Iran) in 2010-11 cropping season. Drought tolerance indices i.e. mean productivity (MP), tolerance index (TOL), genomic mean productivity (GMP), harmonic mean (HAM), stress susceptibility index (SSI), stress tolerance index (STI), yield index (YI) and yield stability index (YSI) were calculated on the basis of grain yield in the both stress and non-stress conditions. The genotypes No. 2, 4, 8, 21 (Saji) and 18 with the highest values of MP, GMP, HAM and STI were found to be tolerant genotypes, while the genotypes 12, 21 (Zardak), 16 and 19 with the lowest values of TOL and SSI had the least susceptibility to drought stress. Biplot analysis indicated that the genotypes No. 8, 21 (Saji) and 18 were characterized by the indices of MP, GMP, HAM and STI as drought tolerant genotypes. The results of this research showed that in all of the genotypes, genotypes No. 8, 21 and 18 were tolerant genotypes.
https://cr.guilan.ac.ir/article_1511_84483deaa077a9899f362ce9a3f6a4d3.pdf
تنش خشکی
شاخص های تحمل خشکی
عملکرد دانه
گندم دوروم
Drought stress
Drought tolerance indices
Durum wheat
Grain yield
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات غلات
2252-0163
2538-6115
2013-12-27
3
4
281
290
1512
Research Paper
بررسی رقابت گندم (Triticum aestivum L.) و چاودار (.Secale cereal L) در شرایط تنش شوری با استفاده از آزمایش سری های جایگزینی
Competition of wheat (Triticum aestivum L.) and rye (Secale cereale) under different levels of soil salinity using replacement series experiment
محمد جواد بابائی زارچ
1
سهراب محمودی
smahmoodi@birjand.ac.ir
2
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
دانشیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک همیشه تحت تأثیر شوری خاک و رقابت علفهای هرز است. به منظور ارزیابی رقابت گندم و چاودار تحت شرایط شوری خاک، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1391 انجام شد. عوامل آزمایش، 5 نسبت مختلف کشت گندم- چاودار بر اساس سریهای جایگزینی (100-0، 75-25، 50-50، 25-75 و 0-100 درصد) و 4 سطح شوری خاک (2، 4، 8 و 16 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج آزمایش حاکی از اثر معنیدار (01/0P<) شوری بر وزن خشک گیاهان مورد مطالعه بود، به طوری که با افزایش شوری خاک از 2 به 16 دسی زیمنس بر متر، ماده خشک گندم و چاودار به ترتیب 84 و 90 درصد کاهش یافت. چاودار در سطوح شوری 2 و 4 دسی زیمنس بر متر و گندم در سطوح شوری 8 و 16 دسی زیمنس بر متر دارای قدرت رقابتی بیشتری بودند. بررسی شاخصهای رقابتی مختلف نشان داد که افزایش شوری خاک باعث کاهش قدرت رقابتی چاودار با گندم میشود.
Agricultural production in arid and semi-arid regions always is affected by soil salinity and weeds competition. In order to study the effect of soil salinity on competition between wheat and rye, a factorial replacement series experiment based on completely randomized design with 3 replications was conducted in research greenhouse of faculty of Agriculture, at University of Birjand, in 2012. Four different ratios of wheat-rye (100-0, 75-25, 50-50, 25-75, 0-100 percentage) and 4 levels of soil salinity (2, 4, 8 and 16 dS.m-1) were used as experimental factors. The results indicated significant (P<0.01) effect of salinity on dry matters of wheat and rye. Increasing soil salinity from 2 to 16 dS.m-1 decreased 84% and 90% of the dry matter of rye and wheat, respectively. Competitive ability were more at salinity levels of 2 and 4 dS.m-1 in rye and 8 and 16 dS.m-1 in wheat. Investigation of competition by several indices indicated that increasing of salinity level can decrease competitive ability of rye versus wheat.
https://cr.guilan.ac.ir/article_1512_2214db46cfc75637886e3794e9cfaf71.pdf
تنش شوری
شاخص تهاجم
شاخص غالبیت
عملکرد نسبی
Crowding index
Dominance Index
Relative yield
Salinity
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات غلات
2252-0163
2538-6115
1392-10-06
3
4
291
305
1513
Research Paper
اثر محلولپاشی مکملهای کود آلی بر عملکرد دانه، اجزای عملکرد و خصوصیات کیفی دو رقم برنج (Oryza sativa L.)
Effect of foliar application of organic fertilizer complements on grain yield, yield components and quality in two rice (Oryza sativa L.) cultivars
محبوبه عاشوری
1
مسعود اصفهانی
esfahani @ guilan.ac.ir
2
شاپور عبداللهی
3
بابک ربیعی
cr@guilan.ac.ir
4
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
دانشیار دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
پژوهشگر موسسه تحقیقات برنج کشور
استاد دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
به منظور بررسی اثر محلولپاشی مکملهای کود آلی (آمینول فورته، فسنوترن و کادوستیم) بر عملکرد و اجزای عملکرد و خصوصیات کیفی دو رقم برنج، آزمایش مزرعهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با ١۰ تیمار و سه تکرار در سال ١۳۸۸ در مؤسسه تحقیقات برنج کشور اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل پنج سطح کودی [1- سه نوع کود شیمیایی با مقادیر کامل، 2- سه نوع کود شیمیایی با مقادیر کامل + سه نوع مکمل کود آلی (آمینولفورته، فسنوترن و کادوستیم به میزان یک لیتر در هکتار به صورت محلولپاشی روی برگ به ترتیب در مراحل پنجهزنی، آبستنی و شیری شدن دانهها)، 3- سه نوع کود شیمیایی با مقادیر ٥٠ درصد + سه نوع مکمل کود آلی، 4- سه نوع مکمل کود آلی و 5- تیمار شاهد (بدون مصرف کودهای شیمیایی و مکملهای آلی)] و دو رقم برنج (خزر و هاشمی) بودند. صفات مورد اندازهگیری شامل عملکرد دانه و اجزای عملکرد، صفات مورفولوژیک، خصوصیات کیفی دانه و کارایی مصرف نیتروژن بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایشی دارای اثر معنیداری بر درصد باروری پنجهها، تعداد دانه پر در خوشه، عملکرد دانه و وزن هزار دانه بودند. تیمارهای کود شیمیایی کامل و ترکیب کود شیمیایی + مکمل کود آلی از نظر تأثیر بر صفات یاد شده تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند و کمترین مقادیر این صفات به ترتیب از تیمارهای سه مکمل کود آلی و شاهد (بدون مصرف کود) به دست آمد. بیشترین میزان عملکرد دانه (5371 کیلوگرم در هکتار) نیز از تیمار کود شیمیایی کامل + سه مکمل کود آلی حاصل شد. تیمار سه مکمل کود آلی با میانگین 3/48 درصد بیشترین شاخص برداشت نیتروژن و تیمار 50 درصد کود شیمیایی کامل + سه مکمل کود آلی، با میانگین 4/26 کیلوگرم بر کیلوگرم بیشترین کارایی جذب نیتروژن را داشتند. نتایج این آزمایش نشان داد که مصرف مکملهای کود آلی، علاوه بر صرفهجویی در مصرف کود شیمیایی نیتروژن، باعث افزایش کارایی جذب آن میشود.
To evaluate the effect of organic fertilizer complements application (Aminol Forte, Fosnutren and Kadostim) on grain yield, milling properties and nitrogen use efficiency of two rice (Oryza sativa L.) cultivars, a field experiment in factorial layout and randomized complete block design with 10 treatments and 3 replications was conducted at Rice Research Institute of Iran in 2009. Treatments included: fertilizer in 5 levels [complete chemical fertilizer (for cv. Khazar: nitrogen 90, phosphorus 45 and potassium 75 kg.ha-1 and for cv. Hashemi: nitrogen 60, phosphorus 30 and potassium 50 kg.ha-1,respectively, complete chemical fertilizer + organic fertilizer complements (Aminol Forte, Fosnutren and Kadostim one l.ha-1 as a foliar application in tillering, booting and milk stages), 50% of chemical fertilizer + organic fertilizer complements, organic fertilizer complements and control (no fertilizer application)] and two rice cultivars (cv. Khazar and Hashemi). Traits that been measured were; grain yield and yield components, morphological characteristics, milling properties and nitrogen use efficiency.Results indicated that experimental treatments had a significant effect on the tillers fertility, number of filled grain. panicle-1, grain yield and 1000 grain weight. In this traits, complete chemical fertilizer and complete chemical fertilizer + organic fertilizer complements treatments had had similar effects and lowest amount obtained from organic fertilizer complements and control (no fertilizer application) treatments. The highest grain yield (5371 kg.ha-1) obtained in complete chemical fertilizer + organic fertilizer complements treatment. Organic fertilizer complement treatment and 50% of chemical fertilizer + organic fertilizer complement treatmentshowed the highest nitrogen uptake efficiency (26.4 kg.kg-1) and nitrogen harvest index (48.3 %), respectively. Results indicated that organic fertilizer complements application, eliminated chemical fertilizers rate that enhanced nitrogen uptake efficiency parameters.
https://cr.guilan.ac.ir/article_1513_327ab31733f5ad34b4e3e3d35eb0cd5a.pdf
آمیلوز
برنج
عملکرد دانه
کارایی مصرف نیتروژن
مکمل کود آلی
Amylase
Grain yield
Nitrogen use efficiency
Organic fertilizer complements
rice
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات غلات
2252-0163
2538-6115
2013-12-27
3
4
307
319
1514
Research Paper
بررسی کارایی علف کش های اگزادیارژیل و تیوبنکارب بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج رقم هاشمی (Oryza sativa L.)
Evaluation of oxadiargyl and thiobencarb herbicides efficacy on rice (Oryza sativa L.) yield and yield components
سمیه نصیری
1
جعفر اصغری
jafarasghari7@gmail.com
2
حبیب الله سمیع زاده
3
پرستو مرادی
4
فرزاد شیرزاد
5
دانشجوی کارشناسی ارشد، زراعت دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
استاد، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
دانشیار، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
دانشجوی دکتری، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
کارشناس ارشد زراعت دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
به منظور بررسی کارایی سطوح علفکشهای اگزادیارژیل و تیوبنکارب بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج رقم هاشمی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار، در مزرعه پژوهشی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان در سال 1390 انجام شد. در این آزمایش اثر کاربرد علفکشهای کمتر و بیشتر از غلظت توصیه شده اگزادیارژیل (450، 900 و 1350 گرم در هکتار) و تیوبنکارب (1500، 3000 و 4500 گرم در هکتار) بررسی شد. همچنین دو شاهد بدون وجین و دو بار وجین دستی نیز در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته برنج، تعداد دانه در خوشه، تعداد خوشه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک به طور معنیداری تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند. کاربرد تیوبنکارب و اگزادیارژیل بیشتر از غلظت توصیه شده عملکرد دانه را نسبت به شاهد رقابت کامل به ترتیب 7/61 و 3/54 درصد افزایش داد که تفاوت معنیداری با هم نداشتند، اما با سایر تیمارها تفاوت معنیداری داشتند. بیشترین ارتفاع بوته (6/134 سانتیمتر)، تعداد پنجه (6/16 عدد) و تعداد دانه در خوشه (4/76) در غلظت بالای تیوبنکارب حاصل شد که 10 تا 44 درصد نسبت به شاهد رقابت کامل بالاتر بود. کمترین تعداد پنجه، دانه در خوشه و ارتفاع در شاهد رقابت کامل و غلظت کمتر از میزان توصیه شده دو علفکش به دست آمد. به طورکلی، غلظت بالای تیوبنکارب و اگزادیارژیل با کنترل 75 و 69 درصد وزن خشک کل علفهای هرز نسبت به شاهد رقابت کامل، کارایی بالاتری در کنترل علفهای هرز داشتند و عملکرد بهتری نسبت به سطوح پایین این علفکشها نشان دادند.
To investigate the effect of various levels of Oxadiargyl and Thiobencarb herbicides on yield and yield components of rice (Oryza sativa cv. Hashemi), an experiment was carried out as a randomized complete block design with 8 treatments in 4 replications, in Rice Research Farm of Agriculture Faculty of Guilan University in 2011 growing season. In this experiment, the effects of Oxadiargyl (450, 900 and 1350 g.a.i ha-1) and Thiobencarb (1500, 3000 and 4500 g.a.i ha-1) herbicides were investigated. The two untreated control and hand weeding twice was also considered. Rice plant height, number of filled and unfilled grains per spike, grain yield and biological yield were significantly affected by treatments. But, there was no significant effecton 1000- grain weight and harvest index. The more than recommended concentration of Thiobencarb and Oxadiargyl increased 61/7 and 54/3 % the grain yield in comparison with untreated control that was not significantly different from each other. The Most plant height (134.6 cm), number of tillers (16.6), number of grains per spike (76.4) obtained at high concentration of Thiobencarb that 10 to 44 percent higher than untreated control. The lowest number of tillers, grains per spike and plant height obtained at untreated control and the lower than recommended concentration of two herbicides. In general, the high levelsof Thiobencarb and Oxadiargyl herbicides with control 75 and 69% of the total dry weight of weeds and 69 and 71% of the total density of weeds in comparing with untreated control showed higher efficiency in weeds control and performance better in comparing with low levels of self.
https://cr.guilan.ac.ir/article_1514_fc73ff5e5d9b1838f3eaab96efd4140b.pdf
برنج
سطوح کاهش یافته علف کش
علف هرز
عملکرد دانه
Grain yield
Reduced concentration of herbicide
rice
Weeds
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات غلات
2252-0163
2538-6115
2014-02-02
3
4
321
334
1515
Research Paper
شناسایی نواحی ژنومی مرتبط با تجمع آهن در دانه جمعیت هاپلوئیدهای مضاعف جو
Identification of genomic regions associated with iron accumulation at seed of barley doubled haploid population
شیوا قیطران پورسهریق
1
سید ابوالقاسم محمدی
mohammadi@tabrizu.ac.ir
2
بهزاد صادق زاده
3
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
استاد گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
استادیار موسسه تحقیقات دیم کشور، مراغه
آهن یکی از عناصر ضروری، کم مصرف برای اکثر گیاهان میباشد که نقش مهمی در تثبیت ازت و فعالیت برخی از آنزیمها مانند کاتالاز، پراکسیداز و سیتوکروم اکسیداز دارد. به منظور مکانیابی QTLهای مرتبط با میزان و غلظت آهن در دانه جو، 148 لاین هاپلوئید مضاعف حاصل از تلاقی رقم دو ردیفه استرالیایی Clipper و رقم شش ردیفه بومی الجزایر Sahara3771 در شرایط گلخانهای ارزیابی و صفات عملکرد دانه تک بوته، وزن هزار دانه، غلظت و محتوای آهن دانه اندازهگیری شد. تجزیه QTL بر اساس نقشه پیوستگی جمعیت مشتمل بر 26 نشانگر رتروترانسپوزونی IRAP و REMAP، 246 نشانگر SSR و EST-SSR، 238 نشانگر RFLP و یک نشانگر مورفولوژیک با پوشش 09/1099 سانتیمورگان از ژنوم جو و متوسط فاصله بین دو نشانگر مجاور برابر 37/2 سانتیمورگان انجام شد. از نظر کلیه صفات، تفاوت معنیدار بین لاینها مشاهده شد و وجود تفکیک متجاوز در کلیه صفات نشاندهنده وجود ترکیبات آللی مطلوب والدین در نتاج بود. در مجموع، 511 نشانگر در هفت گروه پیوستگی قرار گرفتند. شش QTL برای عملکرد دانه تک بوته مکانیابی شد که فقط یکی از آنها دارای اثر افزایشی منفی بود. از سه QTL وزن هزار دانه، QTL واقع در کروموزوم 2H با اثر افزایشی مثبت، 70 درصد از تغییرات فنوتیپی صفت را تبیین کرد. برای غلظت و محتوای آهن، به ترتیب 6 و 4 QTL شناسایی شده که 5 و 2 QTL اثر افزایشی منفی داشتند. اثر افزایشی منفی اغلب QTLهای شناسایی شده برای غلظت و محتوای آهن تک بوته نشاندهنده نقش اللهای والد Sahara3771 در افزایش تجمع آهن در نتاج است. دو ناحیه ژنومی مشترک برای QTLهای برخی از صفات مورد مطالعه شناسایی شد که ممکن است ناشی از پیوسته بودن QTLها یا اثر پلیوتروپیک آنها باشد. با توجه به پیوستگی قوی نشانگرهای پیوسته با QTLهای مکانیابی شده، این نشانگرها میتوانند در برنامههای اصلاح به کمک نشانگر استفاده شوند.
Iron is one of the essential micronutrient, which has an important role in nitrogen fixation and activity of some enzymes such as catalase, peroxidase and cytochrome oxidase. To map QTLs for the traits associated with iron accumulation in barley, 148 doubled haploid lines derived from a cross between Clipper an Australian two rowed cultivar and Sahara3771 Algerian six rowed landrace were evaluated under greenhouse condition and single plant grain yield, 1000 kernel weight, single plant iron concentration and content at grain were measured. To saturate linkage map of the population, 26 retrotransposone markers, IRAP and REMAP markers, 246 SSR and EST-SSR, 238 RFLP and one morphological marker were used and covered 1099.09 cM of barley genome with an average distance of 2.37 cM between two adjacent markers. Transgressive segregation was observed for all traits indicating the presence of desirable parental allele combinations in the progenies. In total, 511 polymorphic markers were mapped in 7 linkage groups. For single plant grain yield, six QTLs were mapped with positive additive effects except one. Three QTLs were identified for seed weight which QTL on 2H with positive additive effect explained 70% of the phenotypic variation. For single plant iron concentration and content at grain six and four QTLs were detected, respectively that five and two QTLs had negative additive effects. QTLs had negative additive effects indicating the role of Sahara3771 alleles in increasing iron accumulation in offspring. Two common genomics regions for the QTLs of some traits were identified which could be due to linkage between the QTLs or their pleiotropic effect. Given the strong linkage markers associated with QTL positioning, these markers can be used in marker-assisted breeding programs.
https://cr.guilan.ac.ir/article_1515_d8e3a381d6f27529a8266973e726865a.pdf
جو
غلظت آهن
مکان یابی فاصله ای مرکب
نشانگرهای رتروترانسپوزونی
Barley
Composite interval mapping
Iron concentration
Retrotransposone markers
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات غلات
2252-0163
2538-6115
2014-02-06
3
4
335
347
1516
Research Paper
بررسی جوانهزنی گیاه جو در محلول NaCl+CaCl2، آب شور طبیعی و خاک شور
Barley seed germination in NaCl + CaCl2 solution, natural saline water and saline soil
مختار اسکندری
1
مهدی همایی
mhomaee@modares.ac.ir
2
صفورا اسدی کپورچال
3
سید خلاق میرنیا
4
دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران
استاد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران
استادیار گروه علوم خاک دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
دانشیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران
جو گیاهی مقاوم به شوری است که میتواند در شرایط شور محصول نسبتاً زیادی تولید کند. شوری خاک معمولاً مانع جذب آب توسط بذرهای جو میشود و جوانهزنی و استقرار گیاهچه را به تأخیر میاندازد. اغلب پژوهشهای مرتبط با جوانهزنی، در محلولهای شور و نه در خاکهای شور انجام شده است. حال آنکه در شرایط واقعی مزرعه، شوری خاک جوانهزنی بذر را کنترل میکند. به منظور بررسی اثر شوری بر روند جوانهزنی بذرهای گیاه جو، سه آزمایش جداگانه طراحی و اجرا شد. در این آزمایشها، جوانهزنی در محلولهای NaCl + CaCl2، آب شور طبیعی و خاک شور بررسی شد.رقم انتخاب شده برای این آزمایش جو تروپی بود که یک رقم بهاره میباشد. آزمایشها در قالب طرح کاملاً تصادفی با 13 تیمار شوری و 3 تکرار انجام شدند. تیمارهای شوری در هر سه آزمایش شامل EC صفر (شاهد)، 5 ،7 ،9 ،11 ،13 ،15 ،17 ،19، 21 ،23 ،25 و 27 دسیزیمنس بر متر بودند. شمارش بذرهای جوانه زده با فواصل زمانی مشخص انجام و تا هنگامی ادامه یافت که یا همه بذرها جوانه بزنند و یا تعداد بذرهای جوانه زده در دو شمارش متوالی ثابت بماند. سپس، سرعت جوانهزنی بذرها محاسبه شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، درصد جوانهزنی بذرها و سرعت جوانهزنی کاهش مییابد، لیکن این کاهش در آب شور طبیعی بیشتر از محلول NaCl + CaCl2است. در شوریهای بیشتر، سرعت جوانهزنی کاهش یافت و این امر زمان لازم برای جوانهزنی را افزایش داد. نتایج آزمایش جوانهزنی در خاک نیز نشان داد که بذرها فقط تا تیمار 13 دسیزیمنس بر متر، جوانهزنی قابل قبولی دارند و از آن به بعد درصد جوانهزنی به شدت کاهش مییابد به گونهای که در تیمار 23 دسیزیمنس بر متر بذرهای جو جوانه نزدند. این پدیده به دلیل اثر پتانسیل ماتریک خاک بر جذب آب توسط بذرها افزون بر اثر اسمتیک محیط شور ریشه است.
Barley (Hordeum vulgare) known as a tolerant plant to salinity and has capability to produce reasonable yield under saline conditions. Salinity decreases water uptake by seeds and can lead to delay in germination and seedling establishment. To investigate the effect of salinity on barley germination, three different experiments were carried out in completely randomized design through 13 treatments each with three replications. In these experiments, germination process was studied within three different media including NaCl+CaCl2 solution, natural saline water and natural saline soil. Studied variety was the spring variety, Tropy. The salinity levels in all experiments were consisted of control (0.005), 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25 and 27 dS.m-1. The germinated seeds were counted at designated time intervals and continued up to full germination or until the consecutive counting were the same. The number of germinated seeds as well as the germination rates were then calculated and analyzed. The results indicated that by increasing salinity, both percentage and rate of germination decreased. There were further reductions in natural saline water than the NaCl+CaCl2 solution. In higher salinity levels, the germination rate was decreased, while the required time for germination has increased. Seeds were germinated in all salinity treatments within the NaCl+CaCl2 solution. But in the soil medium, germination was successful up to 13 dS.m-1 and the germinated seed numbers were rapidly reduced such that in 23 dS.m-1 treatment no seed was germinated. This observation can be attributed to the fact that in the saline soil medium, the matric potential is also reducing the seed water uptake.
https://cr.guilan.ac.ir/article_1516_cf533f1d090518bcf818d6c0358be420.pdf
جو
جوانه زنی
شوری
مقاومت به شوری
Barley
Germination
Salinity
Tolerance to salinity