شکلگیری عملکرد دانه به عواملی مانند میزان انرژی تابشی در دسترس و ویژگیهای ژنتیکی گیاه مانند میزان جذب تابش، کارایی تبدیل تابش جذبشده به زیستتوده و سهم زیستتوده در عملکرد دانه بستگی دارد. در راستای تغییر اقلیم، بهمنظور بررسی تاثیرپذیری این ویژگیها از عوامل و شرایط محیطی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز ترویج و توسعه تکنولوژی هراز در بهار سالهای 1392 و 1393 اجرا و جهت مواجه شدن ارقام برنج با شرایط محیطی مختلف از سه زمان نشاکاری استفاده شد. فاکتورهای آزمایشی شامل شش رقم برنج (صمدی، هاشمی، طارم، شیرودی، کشوری و گوهر) و سه زمان نشاکاری (15 اردیبهشت، 30 اردیبهشت و 20 خرداد) بودند. نتایج نشان داد که ارقام برنج از نظر عملکرد دانه، زیستتوده، شاخص سطح برگ در مرحله 50 درصد گلدهی و 20 روز پس از گلدهی، شاخص برداشت، تابش فعال فتوسنتزی (PAR) جذبی تجمعی، درصد تابش فعال فتوسنتزی جذبی و کارایی مصرف تابش، سرعت و مدت پر شدن دانه و تعداد خوشه در واحد سطح اختلاف معنیداری داشتند. کلیه ویژگیهای گیاهی مورد مطالعه به غیر از کارایی مصرف تابش در زمانهای مختلف نشاکاری دارای اختلاف معنیداری بودند. بیشترین عملکرد دانه، زیستتوده، شاخص برداشت، PAR دریافتی تجمعی، PAR جذبی تجمعی، مدت پر شدن دانه و طول دوره رشد در زمان نشاکاری اول (بهترتیب 7204 کیلوگرم در هکتار، 17229 کیلوگرم در هکتار، 9/41 درصد، 1050 مگاژول در مترمربع، 827 مگاژول در مترمربع، 6/20 روز و 105 روز) و کمترین مقدار آنها در زمان نشاکاری سوم حاصل شد. نتایج این تحقیق نشان داد که تغییر در زمان نشاکاری ارقام برنج باعث تغییر میانگین دما طی دوره رشد، تغییر میزان تابش دریافتی تجمعی و به تبع آن تغییر تابش جذبی تجمعی شد، اما اثر معنیداری بر کارایی مصرف تابش نداشت.