TY - JOUR ID - 1282 TI - تحلیل آثار اقتصادی- اجتماعی پذیرش کشت دوم پس از برنج در شهرستان فومن JO - تحقیقات غلات JA - CR LA - fa SN - 2252-0163 AU - نداف فهمیده, سلماز AU - اللهیاری, محمد صادق AU - انصاری, محمد حسین AU - کاوسی کلاشمی, محمد AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مدیریت کشاورزی واحد رشت دانشگاه آزاد اسلامی، رشت AD - دانشیار گروه مدیریت کشاورزی واحد رشت دانشگاه آزاد اسلامی، رشت AD - استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات واحد رشت دانشگاه آزاد اسلامی، رشت AD - استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 5 IS - 2 SP - 121 EP - 130 KW - برنج KW - سود KW - شاخص های اجتماعی KW - شاخص های اقتصادی KW - هزینه DO - N2 - پژوهش حاضر با هدف بررسی آثاراقتصادی ـ اجتماعیپذیرش کشت دوم پس از برنج در شهرستان فومن در سال 1393 انجام شد. برای این منظور، بیست و دو شاخص اجتماعی در قالب هفت عامل اصلی شامل مشارکت، امنیت، آموزش، حضور جوانان و زنان، رضایت از وضعیت موجود، بیکاری و مهاجرت و سه شاخص اقتصادی در مقیاس­های کمی و کیفی بر اساس طیف شش گزینه­ای لیکرت ارزیابی شدند. پژوهشبهروش علّی ـ قیاسی با نمونه­گیری تصادفی طبقه­بندی شده از روستاهای مورد مطالعه انجام شد و داده­های پژوهش بااستفاده از ابزار پرسش­نامه از202 شالیکار (101 نفر پذیرنده و 101 نفر نپذیرنده کشت دوم) جمع­آوری شد. روایی ظاهری پرسش­نامه با استفاده از نظرات استادان دانشگاهی و کارشناسان کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت و اصلاحات لازم اعمال شد. به منظور بررسی اعتماد (پایایی) پرسش­نامه نیز از روش­ بازآزمایی استفاده شد.جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون t، اندازه اثر و تحلیل منفعت به هزینه استفاده شد. نتایجنشان دادکه میزان درآمد و سود حاصل از کشت محصول اصلی (برنج) و نیز کشت دوم در یک سال زراعی در پذیرندگان کشت دوم نسبت به نپذیرندگان کشت دوم به مراتب بالاتر و اجرای کشت دوم از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بود. از مهم­ترین آثار اجتماعی اجرای کشت دوم می­توان به کاهش میزان مهاجرت و بیکاری در خانوارهای پذیرنده کشت دوم اشاره کرد. علاوه بر آن، با اجرای کشت دوم، به ترتیب اولویت عواملی چون مشارکت، رضایت از وضعیت موجود، امنیت، آموزش و حضور جوانان و زنان، بهبود قابل توجهی را نشان دادند. UR - https://cr.guilan.ac.ir/article_1282.html L1 - https://cr.guilan.ac.ir/article_1282_21eb080d37f6de9357c5b64bfd750323.pdf ER -