TY - JOUR ID - 1442 TI - تأثیر نماتد نوک سفیدی برگ برنج (Aphelenchoides besseyi) روی خصوصیات کیفی رقم هاشمی JO - تحقیقات غلات JA - CR LA - fa SN - 2252-0163 AU - اسعدی, سیده زهره AU - جمالی, سالار AU - حبیبی, فاطمه AU - صبوری, صمد AD - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان AD - استادیار گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان AD - استادیار پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت AD - مربی پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 4 IS - 1 SP - 69 EP - 76 KW - کیفیت دانه KW - Aphelenchoides besseyi KW - Oryzae sativa DO - N2 - تعداد کمی از نماتدهای انگل گیاهی به عنوان عوامل بذرزاد شناخته شده­اند. در این بین، نماتد نوک سفیدی برگ برنج، (Aphelenchoides besseyi Christie)، یکی از مهم­ترین آن­ها محسوب می­شود. در این تحقیق، تأثیر نماتد مذکور بر ویژگی­های ظاهری (طول و شکل دانه)، خصوصیات شیمیایی (درصد آمیلوز و درجه حرارت ژلاتینی شدن) و خصوصیات پخت (میزان ری­آمدن) با کاشت نشای برنج رقم هاشمی در گلدان­هایی به ابعاد 20×25 سانتی‌متر و تلقیح نماتد در پنج سطح 0، 100، 300، 500 و 700 نماتد در مرحله سه تا پنج برگی با استفاده از لوله­های پلاستیکی در محل غلاف، در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در سال­های زراعی 1391 و 1392 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سطح تلقیح، طول، درصد آمیلوز و ری­آمدن دانه به­طور معنی­داری در سطح احتمال یک درصد کاهش یافت ولی کاهش دمای ژلاتینی شدن معنی­دار نبود. همچنین کیفیت پخت در تیمارها با داشتن مقدار آمیلوز و دمای ژلاتینی شدن متوسط، مطلوب بود هرچند ری آمدن و درصد آمیلوز کاهش نشان داد. UR - https://cr.guilan.ac.ir/article_1442.html L1 - https://cr.guilan.ac.ir/article_1442_d0fa7a68a666594b2368ecc802722ada.pdf ER -