TY - JOUR ID - 2432 TI - تاثیر سطوح مختلف آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت شیرین (Zea mays var. saccharata) با استفاده از کشت نشا زیر مالچ پلاستیک JO - تحقیقات غلات JA - CR LA - fa SN - 2252-0163 AU - فریدونی, محمد جواد AU - فرجی, هوشنگ AD - دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران AD - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 7 IS - 1 SP - 115 EP - 127 KW - آبیاری قطره ای نواری (تیپ) KW - کم آبیاری KW - تبخیر و تعرق KW - کارآیی مصرف آب DO - 10.22124/c.2017.2432 N2 - به­منظور ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد ذرت شیرین تحت تاثیر سطوح مختلف آبیاری با استفاده از کشت نشا زیر مالچ پلاستیک، آزمایشی به­صورت کرت­های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال­ 1394 اجرا شد. عامل اصلی آبیاری در سه سطح شامل 100 (1I)، 75 (2I) و 50 درصد نیاز آبی گیاه (3I) و عامل فرعی روش­های کشت ذرت شیرین در شش سطح شامل کشت بذر زیر مالچ پلاستیک در تاریخ 15 فروردین (1C)، کشت نشا زیر مالچ پلاستیک در تاریخ 15 فروردین (2C)، کشت بذر به روش متداول در تاریخ 15 اردیبهشت (3C)، کشت بذر زیر مالچ پلاستیک در تاریخ 15 اردیبهشت (4C)، کشت نشا زیر مالچ پلاستیک در تاریخ 15 اردیبهشت (5C) و کشت نشا به روش متداول در تاریخ 15 اردیبهشت (6C) بود. میانگین دمای هوا در تاریخ 15 فروردین 5/13 درجه و در تاریخ 15 اردیبهشت 16 درجه سلسیوس بود. نتایج نشان داد که برهمکنش آبیاری و روش­های کشت بر صفات عملکرد بلال در سطح احتمال پنج درصد و عملکرد دانه کنسروی و کارآیی اقتصادی مصرف آب در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. بیشترین عملکرد بلال در تیمارهای 1C2I، 1C1I، 2C2I و 2C1I به­ترتیب معادل 14420، 4/14414، 7/13691 و 5/13513 کیلوگرم در هکتار به­دست آمد. استفاده از نشا باعث کاهش مصرف آب و تسریع رشد و نمو گیاه شد. بیشترین کارآیی اقتصادی مصرف آب در تیمارهای 2C2I، 1C2I، 2C3I و 1C3I به­ترتیب معادل 21/2، 18/2، 16/2 و 14/2 کیلوگرم بر متر مکعب مشاهده شد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که جهت تولید حداکثر محصول، استفاده از تیمار 75 درصد نیاز آبی گیاه با روش آبیاری قطره­ای نواری به­همراه مالچ پلاستیک مناسب است. UR - https://cr.guilan.ac.ir/article_2432.html L1 - https://cr.guilan.ac.ir/article_2432_c488509602163dda7185bab8ee5e3456.pdf ER -