TY - JOUR ID - 3052 TI - اثر زمان نشاکاری بر عملکرد دانه، اجزای عملکرد و انتقال مجدد در سه رقم برنج (Oryza sativa L.) در شرایط اقلیمی رودبار JO - تحقیقات غلات JA - CR LA - fa SN - 2252-0163 AU - ندیمی دفرازی, محمدحسین AU - اصفهانی, مسعود AU - اعلمی, علی AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران AD - استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران AD - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 7 IS - 4 SP - 471 EP - 483 KW - تعداد دانه در خوشه KW - شاخص برداشت KW - وزن هزار دانه KW - وزن هکتولیتر DO - 10.22124/c.2018.3052 N2 - به­منظور ارزیابی اثر زمان نشاکاری بر عملکرد دانه و انتقال مجدد ماده خشک ارقام برنج، آزمایشی به صورت‌کرت‌‌های ‌خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در بهار سال 1392 در شهرستان رودبار استان گیلان اجرا شد. سه زمان نشاکاری (20 اردیبهشت، 8 و 27 خرداد) در کرت‌‌های اصلی و سه رقم برنج (خزر، گوهر و هاشمی) در کرت‌های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که زمان نشاکاری و رقم اثر معنی‌داری بر صفات ارتفاع بوته، طول خوشه، تعداد پنجه، تعداد دانه پر، وزن هزار دانه، وزن هکتولیتر‌ و عملکرد دانه ارقام برنج داشتند. برهمکنش زمان نشاکاری و رقم بر صفات ارتفاع بوته، طول خوشه، تعداد پنجه و عملکرد دانه معنی‌دار بود. نتایج مقایسه میانگین‌ها نشان داد که بیشترین میزان انتقال مجدد ماده خشک مربوط به زمان نشاکاری دوم و‌ رقم گوهر‌ (به‌ترتیب 277 و 235 گرم در مترمربع) بود. با تاخیر در نشاکاری، میزان، کارآیی و سهم انتقال مجدد کاهش یافتند و کمترین میزان این صفات در زمان نشاکاری سوم (به‌ترتیب 51، 31 ‌و 26‌ درصد) مشاهده شد. بیشترین عملکرد دانه مربوط به رقم گوهر در زمان نشاکاری اول و دوم (به­ترتیب 7653 و 7340 کیلوگرم در هکتار) بود که دلیل آن افزایش وزن هزار دانه، وزن هکتولیتر و تعداد دانه پر در خوشه بود. بر اساس نتایج این آزمایش، به نظر می‌رسد که زمان نشاکاری دوم مناسب‌ترین زمان در شرایط اقلیمی منطقه اجرای آزمایش باشد و در این زمان، بیشترین عملکرد دانه را رقم گوهر تولید کرد. UR - https://cr.guilan.ac.ir/article_3052.html L1 - https://cr.guilan.ac.ir/article_3052_b495a79ce3d086d8e2df6cf7729b3661.pdf ER -