TY - JOUR ID - 3360 TI - غربال سویه های Pseudomonas flourescens واجد ژن فنازین 1-کربوکسیلیک اسید و بررسی تاثیر آن در مهار زیستی بیماری پاخوره گندم JO - تحقیقات غلات JA - CR LA - fa SN - 2252-0163 AU - خان احمدی, مسعود AU - بیات, فرشته AU - جمالی, فاطمه AU - نوریزدان, حمید رضا AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران AD - استادیار، گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران AD - استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 8 IS - 2 SP - 227 EP - 238 KW - بیماری های خاکزاد KW - سیانید هیدروژن KW - سیدروفور KW - کلونیزاسیون ریشه KW - کنترل زیستی DO - 10.22124/c.2018.7911.1314 N2 - پاخوره گندم با عامل قارچی Gaeumannomyces graminis var. tritici از عوامل بیماری­زای مهم گندم در کشور به­شمار می­رود. باکتری­های Pseudomonas flourescens از طریق کلونیزاسیون ریشه و تولید آنتی­بیوتیک در منطقه ریزوسفر در کنترل بسیاری از بیماری­های گیاهی به­ویژه بیماری­های خاکزاد موثر هستند. در مطالعه حاضر، 21 جدایه­ P. flourescensاز نظر وجود ژن­های دخیل در بیوسنتز فنازین 1-کربوکسیلیک اسید (phzC و phzD) از طریق آغازگرهای اختصاصی PCA2a و PCA3b در واکنش زنجیره­ای پلیمراز مورد بررسی قرار گرفتند. توانایی تولید متابولیت­های ضد میکروبی نظیر سیدروفور و سیانید هیدروژن توسط این باکتری­ها و تأثیر باکتری­ها بر رشد قارچ در شرایط آزمایشگاهی نیز بررسی شد. در آزمایش گلخانه­ای، توانایی جدایه­های منتخب در کنترل پاخوره گندم در آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که جدایه­های باکتریایی قادر به تولید سیانید هیدروژن و سیدروفور در شرایط آزمایشگاهی بودند. نتایج آزمایش گلخانه­ای نشان داد که جدایه­های wt_20، eq1_3، wt1_65، eq1_4، 2_79، whm_3 و wbo2_7 با تأثیر مثبت بر تعدادی از شاخص­های رشد مانند طول ریشه/ شاخساره، وزن خشک/ وزن تر ریشه و شاخساره و نیز کاهش شاخص بیماری­زایی در کنترل بیماری پاخوره در گیاهان آلوده موثر بودند. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که از این باکتری­ها می­توان در مهار زیستی بیماری پاخوره استفاده کرد. UR - https://cr.guilan.ac.ir/article_3360.html L1 - https://cr.guilan.ac.ir/article_3360_3937fd955f4186ae4ddbb74a91b27d32.pdf ER -