TY - JOUR ID - 3400 TI - تاثیر تاریخ و روش‌ کاشت بر عملکرد بلال، کارآیی مصرف آب و برخی صفات فنولوژیک ذرت شیرین در یاسوج JO - تحقیقات غلات JA - CR LA - fa SN - 2252-0163 AU - محمدزاده, حمید AU - اصغری, جعفر AU - فرجی, هوشنگ AU - مرادی, علی AU - مجیدیان, مجید AD - دانشجوی دکتری،گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدهعلوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران AD - استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران AD - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران AD - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران AD - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران Y1 - 1970 PY - 1970 VL - 8 IS - 3 SP - 371 EP - 385 KW - آب مصرفی KW - تعداد روز ازکاشت تا برداشت KW - طول دوره رویشی KW - عملکرد دانه کنسروی DO - 10.22124/c.2018.8910.1358 N2 - به­منظور بررسی اثر تاریخ و روش­ کاشت بر عملکرد، کارآیی مصرف آب و برخی صفات فنولوژیک ذرت شیرین، آزمایشی به­صورت کرت­های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در اراضی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد یاسوج در سال 1395 اجرا ­شد. عامل اصلی آزمایش، تاریخ کاشت در پنج سطح (15و 30 اردیبهشت،15 و 30 خرداد و 15 تیر) و عامل فرعی، روش­ کاشت در سه سطح (کاشت بذر به­روش متداول، کاشت نشای15 روزه و کاشت نشای20 روزه) بود. نتایج نشان داد که برهمکنش تاریخ و روش کاشت بر عملکرد بلال و کارآیی مصرف آب معنی‌‌دار بود. مقایسه میانگین داده­ها نشان داد که کاشت نشای 15 روزه در تاریخ 15 اردیبهشت­ماه، دارای بیش­ترین عملکرد دانه کنسروی (16 تن در هکتار) و نشای 20 روزه در تاریخ کاشت 15 تیرماه دارای کم­ترین عملکرد بلال (24/8 تن در هکتار) بود. بالاترین کارایی مصرف آب معادل 93/2 کیلوگرم بر متر مکعب نیز در تاریخ کاشت 15 اردیبهشت و نشای 15 روزه به­دست آمد که نسبت به نشای 20 روزه در تاریخ کاشت 15 تیرماه، 66 درصد بیش­تر بود. اثر تاریخ و روش کاشت بر طول دوره رویشی و تعداد روز از کاشت تا برداشت معنی‌دار شد. با تاخیر در کاشت، طول دوره رویشی گیاه کاهش یافت، به­طوری­که بیش­ترین طول دوره رشد رویشی در تاریخ کاشت 15 اردیبهشت­ماه و کم­ترین آن در تاریخ کاشت 15 تیرماه به­دست آمد. همچنین، طول دوره رویشی در روش کاشت نشایی کم­تر از روش کاشت بذری بود، به­طوری­که کاشت بذر باطول دوره رشد 4/87 روز بیش­ترین و کاشت نشای20 روزه با 1/77 روز کم­ترین طول دوره رشد را داشتند. علاوه بر آن، روش کاشتنشایی قند دانه را نیزافزایش داد. در مجموع، نتایج این تحقیق نشان داد که با کاربرد نشا، بلوغ گیاه تسریع می­شود و بنابراین، در شرایطی که گیاه ممکن است با عوامل نامساعد آب و هوایی برخورد کند، می­توان با کاربرد نشا، طول دوره رشد محصول را کاهش داد. UR - https://cr.guilan.ac.ir/article_3400.html L1 - https://cr.guilan.ac.ir/article_3400_99cb4f5c8974a239c1d740995dd56103.pdf ER -