TY - JOUR ID - 4333 TI - کارایی لاین های خالص ذرت (Zea mays L.) از لحاظ جذب و مصرف فسفر خاک JO - تحقیقات غلات JA - CR LA - fa SN - 2252-0163 AU - رزمجو, مریم AU - درویش زاده, رضا AU - علی پور, هادی AU - سپهر, ابراهیم AD - دانشجوی دکتری، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران AD - استاد، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران AD - استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران AD - دانشیار، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 9 IS - 4 SP - 385 EP - 399 KW - تنش غیرزیستی KW - تنوع ژنتیکی KW - فسفر-کارا KW - کمبود فسفر DO - 10.22124/cr.2020.14930.1532 N2 - فسفر بعد از نیتروژن مهم‌ترین عنصر غذایی ضروری مورد نیاز گیاه است و مهم‌ترین نقش را در تولید و انتقال انرژی دارد. در این آزمایش، کارایی جذب و مصرف فسفر در 93 لاین خالص ذرت تحت دو شرایط بهینه و کمبود فسفر قابلِ استفاده بر اساس طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلدانی ارزیابی شد. نتایج تجزیه واریانس داده­ها نشان داد که لاین­های ذرت از لحاظ وزن خشک شاخساره، مقدار و غلظت فسفر کل، شاخص پاسخ به کود، شاخص کارایی جذب فسفر، شاخص کارایی مصرف فسفر و شاخص کارایی فسفر تفاوت معنی­داری داشتند. شاخص کودپذیری لاین­های ذرت از 13 تا 67/223 گرم متغیر و میانگین آن 39/70 گرم بود. شاخص کارایی جذب فسفر در لاین­های مورد مطالعه از 11/0 تا 85/0 و میانگین آن 41/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم بود. شاخص کارایی مصرف فسفر نیز از 10/1 تا 65/4 گرم ماده خشک بر میلی­گرم فسفر متغیر بود و میانگین آن تحت شرایط بهینه و کمبود فسفر به­ترتیب 97/0و 89/1 گرم محاسبه شد. دامنه تغییرات شاخص کارایی فسفر نیز بین 40/0 تا 95/0 درصد و میانگین آن 71/0 بود. بر اساس شاخص­های ارزیابی شده تحت شرایط کمبود فسفر خاک، لاین­های 1، 9، 10 و 26 به­عنوان لاین­های فسفر-کارا و لاین­های 65، 46، 49 و 79 به­عنوان لاین­های فسفر- ناکارا معرفی می­شوند. لاین‌های فسفر-کارای معرفی شده در این تحقیق می­توانند جهت تولید ارقام فسفر-کارا در برنامه‌های به­نژادی آینده مورد استفاده قرار گیرند. UR - https://cr.guilan.ac.ir/article_4333.html L1 - https://cr.guilan.ac.ir/article_4333_136621c4ebe487210f08a03c4ed2a510.pdf ER -