TY - JOUR ID - 5102 TI - تأثیر محلول پاشی اسید ‌سالیسیلیک و سلنیوم بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم دیم JO - تحقیقات غلات JA - CR LA - fa SN - 2252-0163 AU - یوسفی راد, مجتبی AU - صفا, هادی AD - استادیار، گروه زراعت، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه زراعت، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 11 IS - 1 SP - 31 EP - 41 KW - درصد پروتئین KW - رشد و نمو KW - عملکرد دانه KW - ویژگی های زراعی DO - 10.22124/cr.2021.19668.1670 N2 - به­منظور بررسی اثرات محلول­پاشی اسید سالیسیلیک و سلنیوم بر ویژگی­های زراعی و درصد پروتئین دانه گندم دیم رقم سرداری، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل محلول­پاشی اسید ‌سالیسیلیک به مقدار یک میلی­مول در مراحل آبستنی (تورم انتهایی)، گلدهی (گرده‌افشانی) و خمیری شدن دانه همراه با شاهد (محلول‌پاشی با آب) و محلول­پاشی سلنیوم به مقدار 18 گرم در هکتار در سه مرحله ساقه­دهی، سنبله­دهی و شیری شدن دانه همراه با شاهد (محلول‌پاشی با آب) بود. نتایج تحقیق نشان داد که هر دو ماده اسید ‌سالیسیلیک و سلنیوم موجب بهبود صفات مورد مطالعه شدند، به­طوری­که محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک در مرحله گلدهی دارای بیش­ترین عملکرد زیستی (9202 کیلوگرم بر هکتار) و پروتئین دانه (3/11 درصد) و محلول‌پاشی سلنیوم در مراحل سنبله‌دهی و ساقه‌دهی دارای بیش­ترین عملکرد زیستی، طول سنبله، پروتئین دانه و تعداد پنجه بود. همچنین، مصرف توأم اسید سالیسیلیک و سلنیوم نسبت به مصرف جداگانه آن­ها نتایج بهتری بر ارتفاع گیاه، عملکرد و اجزای عملکرد گندم داشت، به‌طوری‌که بیش­ترین عملکرد دانه، تعداد سنبله و تعداد دانه در سنبله در تیمارهای محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک- سلنیوم در مراحل گلدهی- ساقه‌دهی و آبستنی- ساقه‌دهی مشاهده شد. بنابراین، نتایج این تحقیق نشان داد که محلول­پاشی اسید سالیسیلیک در مراحل آبستنی و گلدهی همراه با محلول­پاشی سلنیوم در مراحل ساقه­دهی و سنبله‌دهی، بهترین تیمارهای این آزمایش بودند و جهت بهبود عملکرد و اجزای عملکرد گندم دیم پیشنهاد می­شود. UR - https://cr.guilan.ac.ir/article_5102.html L1 - https://cr.guilan.ac.ir/article_5102_53c5bf48260434f485ca333997ffaf87.pdf ER -