دانشگاه گیلانتحقیقات غلات2252-01634120140618Evaluation of relationship among traits in wheat genotypes under terminal water stress conditionsارزیابی روابط بین صفات در ژنوتیپهای گندم زمستانه تحت شرایط تنش رطوبتی انتهای فصل1111437FAاسماعیلمحمودیکارشناس ارشد اصلاح نباتات گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجانسلیمانمحمدیاستادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربیجلالصبادانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجانحمزهحمزهمربی آموزشی دانشگاه پیام نور مهابادمحمدرضاییاستادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربیJournal Article20130929To identify relationship among traits in winter wheat genotypes, 18 promising lines and two checks varieties were evaluated as randomized complete block design with 3 replications in two locations (Miyandoab and Hamedan) during 2006-2007 under terminal water stress conditions. Results showed that biomass had the greatest phenotypic variation coefficient. Grain yield had the positive significant correlation with biomass (0.66<sup>**</sup>), 1000 grain weight (0.66<sup>**</sup>) and plant height (0.30<sup>**</sup>). Stepwise regression analysis showed that biomass, 1000 grain weight and days to maturity explained 77.2% of the grain yield variation. Path analysis showed that biomass (0.60<sup>**</sup>) and 1000 grain weight (0.36<sup>**</sup>) had positive significant direct effects on grain yield, but days to maturity had negative significant direct effect (-0.16<sup>**</sup>) on grain yield. Factor analysis based on principal components identified four factors explaining about 72.8% of total variation among traits. Results from current research showed that biomass and 1000 grain weight can be suitable selection indices for increasing grain yield of the studied wheat genotypes under terminal water stress condition.به منظور شناسایی و درک روابط بین صفات مهم زراعی در گندم، 18 لاین امید بخش گندم زمستانه همراه با دو رقم شاهد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار تحت شرایط تنش رطوبتی آخر فصل در ایستگاههای تحقیقات کشاورزی میاندوآب و همدان در سال زراعی 86-85 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین ضریب تغییرات فنوتیپی مربوط به صفت بیوماس بود. عملکرد دانه با بیوماس (<sup>**</sup>0.66)، وزن هزاردانه (<sup>**</sup>0.66) و ارتفاع بوته (<sup>**</sup>0.30) همبستگی مثبت و معنیدار نشان داد. با انجام تجزیه رگرسیون گام به گام مشخص شد که صفات بیوماس، وزن هزار دانه و روز تا رسیدگی بیشترین تغییرات موجود در عملکرد دانه (R2=77.2) را تبیین نمودند. نتایج تجزیه علیت نیز نشان داد که بیشترین اثر مستقیم مثبت و معنیدار روی عملکرد دانه به ترتیب مربوط به صفات بیوماس (<sup>**</sup>0.60) و وزن هزار دانه (<sup>**</sup>0.36) بود، در حالی که صفت روز تا رسیدگی بیشترین اثر مستقیم منفی و معنیدار (<sup>**</sup>0.16-) را نشان داد. تجزیه به عاملها بر اساس روش تجزیه به مؤلفههای اصلی چهار عامل مستقل را شناسایی نمود که این چهار عامل در مجموع 72.8 درصد از تغییرات کل دادهها را تبیین نمودند. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که صفات بیوماس و وزن هزار دانه میتوانند شاخصهای گزینشی مناسبی برای افزایش عملکرد دانه در ژنوتیپهای مورد مطالعه در شرایط تنش رطوبتی انتهای فصل باشند.https://cr.guilan.ac.ir/article_1437_8a110955042c3ea1ddd56fba609e9ab6.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات غلات2252-01634120140618Study of some tolerance mechanisms to water dificit stress in bread wheat genotypes (Triticum aestivum L.)بررسی برخی از ساز و کارهای تحمل به تنش کم آبی در ژنوتیپهای گندم نان (Triticum aestivum L.)13251438FAحوریهتوکلی حسنکلودانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلیعلیعبادیدانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلیسودابهجهانبخشاستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلیJournal Article20131029To assess the physiological characteristics of wheat genotypes under water deficit conditions, a pot experiment was carried out as factorial based on completely randomized design with three replications in greenhouse and laboratory of Mohaghegh Ardabili in 2012. Treatments were consisted of water deficit in three levels (85%, 60% and 35% of field capacity) and five wheat genotypes (Mihan, <br /> C-88D-7, C-88D-17, C88D-19 and C88D-20). Results showed that stomatal conductance, proline content, soluble sugar, primary florescence and maximum florescence increased significantly in most of the genotypes due to an increase in drought stress intensity. It seems that enhancing the lysine and methionine breakdown under stress, leads to increase synthesis of proline for osmotic adjustment. The genotype C-88D-17 showed minimum biomass loss during stress which may be due to increase stomatal resistance, membrane stability by reducing the osmotic potential in severe stress. The maximum amount of proline and soluble sugars produced by Mihan genotype so it showed better resistance to water stress and the less biomass reduction under stress. According to these results the Mihan and genotype C-88D-17 can introduced resistant genotypes and genotype C-88D-19 and C-88D-7 Semi resistant to water stress. Also, since the genotype C-88D-20 showed lowest proline accumulation, biomass production and soluble sugars accumulation than other genotypes it is sensitive to water stress compared to the other genotypes.به منظور بررسی برخی ویژگیهای فیزیولوژیک تحمل به تنش کم آبی در ژنوتیپهای گندم نان، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1391 در گلخانه تحقیقاتی و آزمایشگاه دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل سه سطح تنش کم آبی (35، 60 و 85 درصد ظرفیت زراعی) و پنج ژنوتیپ گندم نان (C-88D-7، C-88D-17، C88D-19، C88D-20 و رقم میهن) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که در اکثر ژنوتیپها با افزایش شدت تنش کم آبی، مقاومت روزنهای، میزان پرولین و قندهای محلول به طور معنیداری افزایش یافته و با تشدید تنش در ژنوتیپهای مورد بررسی کاهش پایداری غشا، پتانسیل اسمزی، میزان اسیدهای آمینه لیزین و متیونین و عملکرد کوانتومی فتوسیستم 2 مشاهده شد. به نظر میرسد که افزایش تجزیه لیزین و متیونین در اثر تنش، منجر به افزایش سنتز پرولین در جهت افزایش تنظیم اسمزی تنش شده باشد. در این آزمایش ژنوتیپ C-88D-17 کمترین کاهش زیست توده را طی تنش نشان داد که ممکن است به دلیل افزایش مقاومت روزنهای، پایداری غشا و کاهش میزان پتانسیل اسمزی در شرایط تنش شدید باشد. رقم میهن نیز بیشترین میزان پرولین و قند محلول را تولید کرده و مقاومت مناسبی نسبت به تنش کم آبی نشان داد، به طوری که زیست توده آن کمتر تحت تأثیر تنش قرار گرفت. با توجه به این نتایج میتوان رقم میهن و ژنوتیپ C-88D-17 را ژنوتیپهای متحمل و ژنوتیپهایC-88D-19 و C-88D-7را نیمه متحمل نسبت به تنش کم آبی معرفی کرد. همچنین، از آنجایی که ژنوتیپ C-88D-20 کمترین تجمع پرولین و زیست توده را نسبت به سایر ژنوتیپها تحت شرایط تنش داشت و کاهش انباشت قندهای محلول در آن مشاهده شد، به نظر میرسد این ژنوتیپ نسبت به سایر ژنوتیپها حساستر به تنش کمبود آب باشد.https://cr.guilan.ac.ir/article_1438_e8d6d5753811477e5286c61cf8340c1f.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات غلات2252-01634120140618Evaluation of environmental impacts for wheat Agroecosystems of Iran by using Life Cycle Assessment methodologyبررسی آثار زیست محیطی نظام های تولید گندم در کشور با استفاده از ارزیابی چرخه حیات27441439FAسرورخرم دلاستادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهدپرویزرضوانی مقدماستاد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهدافسانهامین غفوریدانشجوی دکتری گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20140122Life cycle assessment (LCA) is a methodology for assessing the environmental impacts associated with a product, by identifying, quantifying and evaluating the resources consumed, and all emissions and wastes released into the environment. This study examined the environmental impacts for irrigated and rainfed wheat agroecosystems of Iran based on nitrogen levels by using LCA methodology during year of 2013. Four steps such as goal definition and scoping, inventory analysis, life cycle impact assessment and integration andinterpretation were considered based on ISO 14040 methods. Impact categories were global warming, acidification, terrestrial eutrpphication and aquatic eutrpphication. After normalization and weighting of the indicator values, environmental impacts (EcoX) was calculated. The results showed that the highest yield for irrigated and rainfed wheat agroecosystems were recorded with 3.8 and 2.8 t.ha<sup>-1</sup> by using 200-220 and 50-60 kg N.ha<sup>-1</sup>, respectively. In irrigated wheat agroecosystem, the maximum global warming, acidification, aquatic eutrophication and terrestrial eutrophication were observed in >220 kg N.ha<sup>-1 </sup>with 889.61 CO<sub>2</sub> equiv./t grain, 1.53 SO<sub>2</sub> equiv./t grain, 2.41 PO<sub>4</sub> equiv./t grain and 1.11 NO<sub>x</sub> equiv./t grain, respectively. In rainfed wheat agroecosystem, these values calculated in >60 kg N.ha<sup>-1 </sup>with 937.73 CO<sub>2</sub> equiv./t grain, 3.03 SO<sub>2</sub> equiv./t grain, 3.74 PO<sub>4</sub> equiv./t grain and 5.05 NO<sub>x</sub> equiv./t grain, respectively. EcoX ranges for irrigated and rainfed agroecosystems were calculated with 0.47-0.55 and 0.34-0.43 per one ton grain, respectively.چرخه حیات (LCA) رویکردی برای ارزیابی آثار زیست محیطی تولید محصول است که بر اساس دو مؤلفه میزان مصرف منابع و انتشار آلایندهها به محیط زیست محاسبه میشود. این مطالعه به منظور بررسی اثرات زیست محیطی نظامهای تولید گندم آبی و دیم کشور بر مبنای میزان مصرف کود نیتروژن با استفاده از ارزیابی چرخه حیات در سال 1392 انجام شد. بر اساس روش ارائه شده در ISO14044، LCA در چهار گام تعریف اهداف و حوزه عمل مطالعه، ممیزی چرخه حیات، ارزیابی تأثیر چرخه حیات و تلفیق و تفسیر نتایج محاسبه شد. گروههای تأثیر شامل گرمایش جهانی، اسیدی شدن و اوتریفیکاسیون در بومنظامهای آبی و خشکی بودند. پس از نرمالسازی و وزندهی، شاخص زیستمحیطی (Eco-Index) محاسبه شد. نتایج نشان داد که بالاترین عملکرد گندم آبی و دیم به ترتیب برابر با 8/3 و 8/2 تن در هکتار در شرایط مصرف 220-200 و <br /> 60-50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بدست آمد. در نظام تولیدی گندم آبی، بیشترین پتانسیل گرمایش جهانی، اسیدی شدن و اوتریفیکاسیون نظامهای آبی و خشکی برای سطح کودی بیش از 220 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب با 61/889 واحد معادل دی اکسید کربن به ازای یک تن دانه، 53/1 واحد معادل دی اکسید گوگرد به ازای یک تن دانه، 41/2 واحد معادل PO<sub>4</sub> به ازای یک تن دانه و 11/1 واحد معادل NO<sub>x</sub> به ازای یک تن دانه محاسبه شد. مقدار این گروهها در نظام دیم برای سطح کودی بیش از 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب برابر با 73/937 واحد معادل دی اکسید کربن به ازای یک تن دانه، 03/3 واحد معادل دی اکسید گوگرد، 74/3 واحد معادل PO<sub>4</sub> به ازای یک تن دانه و 05/5 واحد معادل NO<sub>x</sub> به ازای یک تن دانه بود. دامنه شاخص زیستمحیطی نظامهای تولید گندم آبی و دیم به ترتیب در دامنه 55/0-47/0 و 43/0-34/0 به ازای یک تن دانه برآورد شد.https://cr.guilan.ac.ir/article_1439_a1764271955d66bae295534becbf0173.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات غلات2252-01634120140618Study of biochemical and chemical traits of different rice genotypes under salinity stressبررسی صفات بیوشیمیایی و شیمیایی ژنوتیپهای مختلف برنج تحت تنش شوری45581440FAاحمدمجیدی مهردانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوجرضاامیری فهلیانیاستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوجاسدمعصومی اصلاستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوجJournal Article20131222Salinity is one of the most important obstacles in agriculture which reduces crop production. To investigate the salt stress effect on some biochemical and chemical traits of 11 rice genotypes, an experiment was conducted as split-plot based on randomized complete blocks design with three replications in Agricultural College of Yasouj University, in 2012. The main plots were included 4 levels of salinity (0, 44, 88 and 132 mM NaCl) and subplots were 11 rice genotypes and 10 characteristics including of chlorophyll, soluble sugar, leaf proline, leaf soluble protein, leaf and root sodium, leaf and root potassium, leaf and root sodium to potassium ratio were measured and analyzed. Results showed that genotypes were significantly different for all traits except leaf sodium to potassium ratio at both 5% and 1% probability levels. Positive and significant correlation was observed between leaf proline and soluble sugars in stress conditions. Factor analysis on the basis of principal components method and varimax rotation, extracted 5 factors in non-stress and 4 factors in stress conditions that explained 79.79 and 68.10 percent of total variations, respectively. Using ward's method of cluster analysis, the studied genotypes were grouped in 3 clusters in both non-stress and stress conditions. Results from factor coefficients analysis indicated the importance of stress tolerance component including leaf proline and protein in selection of desirable genotypes for salt stress condition. Considering the results, it could be exploited from heterosis and genetic diversity in breeding programs, using genotypes of the first and third clusters in hybridization because of their maximum difference.شوری یکی از مهمترین موانع کشاورزی است که تولید محصولات زراعی را کاهش میدهد. جهت بررسی تأثیر شوری بر برخی خصوصیات بیوشیمیایی و شیمیایی گیاه برنج، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1391 اجرا شد. فاکتور اصلی 4 سطح شوری (0، 44، 88 و 132 میلیمولار NaCl) و فاکتور فرعی 11 ژنوتیپ برنج بودند. میزان کلروفیل، قندهای محلول، پرولین و پروتئین محلول برگ، سدیم برگ و ریشه، پتاسیم برگ و ریشه، نسبت سدیم به پتاسیم برگ و ریشه اندازهگیری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. ژنوتیپها از نظر تمامی صفات به جز نسبت سدیم به پتاسیم برگ دارای اختلاف معنیداری در سطوح 1 و 5 درصد بودند. همبستگی مثبت و معنیداری بین پرولین و قندهای محلول برگ در شرایط تنش مشاهده شد. تجزیه به عاملها بر اساس تجزیه به مؤلفههای اصلی و چرخش وریماکس در شرایط بدون تنش 5 و در شرایط تنش (متوسط تنشها) 4 عامل به ترتیب 79/79 و 68/10 درصد تغییرات را تبیین کردند. ژنوتیپهای مورد نظر با استفاده از تجزیه خوشهای و روش وارد در هر دو شرایط عدم تنش و تنش، 3 گروه را تشکیل دادند. نتایج حاصل از تجزیه ضرایب عاملی، نشانگر اهمیت مؤلفه تحمل به تنش شامل صفات پرولین و پروتئین برگ در گزینش ژنوتیپهای مطلوب برای شرایط تنش شوری بود. با توجه به نتایج حاصله، میتوان از تلاقی ژنوتیپهای خوشه اول با خوشه سوم به علت حداکثر اختلاف، جهت بهرهوری از هتروزیس و ایجاد تنوع ژنتیکی استفاده نمود.https://cr.guilan.ac.ir/article_1440_9eece1bb44ac652d91209599c90f3a08.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات غلات2252-01634120140618Mapping of QTLs controlling cold tolerance in rice (Oryza sativa L.)مکان یابی QTL های کنترل کننده تحمل به سرما در برنج59681441FAدیناکبریاییدانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلانعلیاعلمیاستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلانحبیباللهسمیعزاده لاهیجیدانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلانمهرزادالهقلیپوراستادیار پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور، رشتJournal Article20130804In this research, 124 individuals of an F<sub>2</sub> population derived from a cross between Domsiah variety (cold susceptible) and PR27137-CR153 line (cold resistant) were evaluated to identify the QTLs controlling cold tolerance in rice. Linkage map were established using 20 polymorphic SSRs and 81 AFLP markers which totally covered 3111 cM of the rice genome with an average distance of 31.67 cM. Composite interval mapping was used to determine the association between markers and traits that overall 13 QTLs were found for cold induced wilting tolerance (CIWT), cold induced necrosis tolerance (CINT), cold induced yellowing tolerance (CIYT) and cold tolerance (CT) traits. Three QTLs on chromosomes 2, 8 and 12 for CIWT, 5 QTLs on chromosomes 1, 3, 3, 10 and 12 for CINT, 3 QTLs on chromosomes 1, 2 and 8 for CIYT and 2 QTLs on chromosomes 3 and 12 for CT were mapped. Two major QTLs, <em>qCIWT12</em> and <em>qCINT12</em> on chromosome 12 revealed a significant contribution of phenotypic variance and also markers RM7200 and E64-M59-5 were nearly two QTLs.به منظور شناسایی نواحی ژنومی مرتبط با تحمل به دماهای پایین در برنج، یک جمعیت F<sub>2</sub> متشکل از 124 بوته حاصل از تلاقی لاین PR27137-CR153 (متحمل به سرما) و رقم دمسیاه (حساس به سرما) مورد ارزیابی قرار گرفت. نقشه پیوستگی با استفاده از 20 نشانگر SSR و 81 نشانگر چندشکل AFLP تشکیل شد و در مجموع 3111 سانتیمورگان از ژنوم برنج را با متوسط فاصله 31.67 سانتیمورگان تحت پوشش قرار داد. برای شناسایی QTLها از روش مکانیابی فاصلهای مرکب استفاده شد که در مجموع تعداد 13 فاصله نشانگری واجد QTL برای 4 صفت تحمل به پژمردگی (CIWT)، تحمل به نکروزه شدن (CINT)، تحمل به زرد شدن (CIYT) و تحمل به سرما (CT) مکانیابی شدند. از این تعداد، سه جایگاه QTL برای صفت CIWT روی کروموزومهای 2، 8 و 12، پنج جایگاهQTL برای صفت CINT روی کروموزومهای 1، 3، 3، 10 و 12، سه جایگاه QTL مربوط به صفت CIYT روی کروموزمهای 1، 2 و 8 و دو جایگاه QTL برای صفت CT روی کروموزومهای 3 و 12 مکانیابی شدند. در این تحقیق دو QTL بزرگ اثر <em>qCIWT12</em> و <em>qCINT12</em> روی کروموزوم 12 و در مجاورت نشانگرهای RM7200 و E64-M59-5 شناسایی شدند که سهم قابل توجهی از واریانس فنوتیپی را بیان کردند.https://cr.guilan.ac.ir/article_1441_f10fa8519824cde796d04117ccfad14e.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات غلات2252-01634120140618Effect of rice white tip nematode (Aphelenchoides besseyi) on some qualitative traits of Hashemi cultivarتأثیر نماتد نوک سفیدی برگ برنج (Aphelenchoides besseyi) روی خصوصیات کیفی رقم هاشمی69761442FAسیده زهرهاسعدیدانشجوی کارشناسی ارشد گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلانسالارجمالیاستادیار گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلانفاطمهحبیبیاستادیار پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور، رشتصمدصبوریمربی پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور، رشتJournal Article20130928Only a few plant parasitic nematodes are known to be seed born. Among them, the causal agent of white tip rice disease (<em>Aphelenchoides besseyi </em>Christie, 1942) is considered to be one of the most important. In this study, effect of white tip nematode on appearance traits (length and shape of grain), chemical properties (amylase content and gelatinization temperature) and cooking properties (grain elongation) were examined by implanting seedling of <em>Oryzae sativa</em> cv. Hashemi into pots with dimension 20 × 25 cm and inoculating nematode with the different numbers of 0, 100, 300, 500 and 700 per seedling at the three to five leaf stage using plastic tubes in sheaths in a completely randomized design with four replications in 2012 and 2013. The results indicated that with increasing the inoculation level, length, gelatinization temperature and amylose content of grain were decreased (p<1%) significantly, but gelatinization temperature was decreased insignificantly. The grain cooking quality characteristics of treatments were good with intermediate amylase content and gelatinization temperature whereas the gelatinization temperature and amylose content were decreased.تعداد کمی از نماتدهای انگل گیاهی به عنوان عوامل بذرزاد شناخته شدهاند. در این بین، نماتد نوک سفیدی برگ برنج، (<em>Aphelenchoides besseyi</em> Christie)، یکی از مهمترین آنها محسوب میشود. در این تحقیق، تأثیر نماتد مذکور بر ویژگیهای ظاهری (طول و شکل دانه)، خصوصیات شیمیایی (درصد آمیلوز و درجه حرارت ژلاتینی شدن) و خصوصیات پخت (میزان ریآمدن) با کاشت نشای برنج رقم هاشمی در گلدانهایی به ابعاد 20×25 سانتیمتر و تلقیح نماتد در پنج سطح 0، 100، 300، 500 و 700 نماتد در مرحله سه تا پنج برگی با استفاده از لولههای پلاستیکی در محل غلاف، در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در سالهای زراعی 1391 و 1392 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سطح تلقیح، طول، درصد آمیلوز و ریآمدن دانه بهطور معنیداری در سطح احتمال یک درصد کاهش یافت ولی کاهش دمای ژلاتینی شدن معنیدار نبود. همچنین کیفیت پخت در تیمارها با داشتن مقدار آمیلوز و دمای ژلاتینی شدن متوسط، مطلوب بود هرچند ری آمدن و درصد آمیلوز کاهش نشان داد.https://cr.guilan.ac.ir/article_1442_d0fa7a68a666594b2368ecc802722ada.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات غلات2252-01634120140618Bioinformatics and cereal genome databases: A case study in riceبیوانفورماتیک و پایگاههای اطلاعاتی ژنوم غلات (مطالعه موردی برنج)77871443FAنرجسطبخکاردانشجوی دکتری گروه زراعت و اصلاحنباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلانبابکربیعیاستاد گروه زراعت و اصلاحنباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلانJournal Article20131014Advances of technology and the speed of genetic researches have enhanced genetic data in different fields like nucleotides and amino acids sequences, genes and proteins functions, mutants and their phenotypes, markers and etc. In addition to its volume, genetic information is complex and has subtle differences in the experimental manners which can influence on the quality and interpretation of the data. Thus it is crucial to describe and categorize the data related to genes and its phenotype information in the way that rapid and easy comparison of them be available. The use of genetic databases can help researchers to complete and update their researches and it awards them of the latest acquisitions of the science. Application of genetic databases in research for cereal is prevalent in recent years. This article will review databases which offer comprehensive information of rice genome and then one of the most usage cereal databases will be introduced.پیشرفت فناوریهای نوین و سرعت تحقیقات علم ژنتیک منجر به تولید حجم بالای اطلاعات ژنتیکی در زمینههای مختلف نظیر توالی نوکلئوتیدها و اسیدهایآمینه، عملکرد ژنها و پروتئینها، جهشیافتهها و فنوتیپهای آنها، نشانگرها و استفاده از آنها و موضوعات مرتبط شده است. علاوه بر حجم زیاد اطلاعات ژنتیکی، این اطلاعات پیچیده و دارای تفاوتهای ظریف در روشهای آزمایشی هستند که میتوانند در کیفیت و تفسیر اطلاعات تأثیر بگذارند. به این ترتیب، توصیف و طبقهبندی اطلاعات مرتبط با ژنها و اطلاعات فنوتیپی آنها به طریقی که امکان مقایسه سریع و آسان آنها فراهم باشد، اهمیت بسیاری دارد. استفاده از پایگاههای اطلاعات ژنتیکی میتواند در تکمیل و به روز شدن تحقیقات و آگاهی محققین از آخرین یافتههای علمی کمک بسیاری نماید. استفاده از پایگاههای اطلاعات ژنتیکی در برنامههای اصلاحی غلات در سالهای اخیر، امری متداول و اجتناب ناپذیر بوده است. در این مطالعه، ضمن بررسی پایگاههای اطلاعاتی ژنوم برنج، یکی از کاربردیترین پایگاههای اطلاعاتی غلات معرفی میشود.https://cr.guilan.ac.ir/article_1443_a02bd157690b83b548a7a8e65adf9738.pdf