اثر روش کاشت بر عملکرد و ویژگی‌های کیفی دانه برخی از ارقام برنج در استان گیلان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

2 استاد پژوهش، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

10.22124/cr.2024.27559.1822

چکیده

مقدمه: نشاکاری در خاک پادل شده روش رایج کشت برنج در دنیا می‌باشد که نیاز به نیروی کار و هزینه بالایی دارد. از اینرو، در سالهای اخیر این روش کاشت در حال جایگزینی با کشت مستقیم است. اگرچه کشت مستقیم دارای مزایای فراوانی می‌باشد ولی این روش کشت ممکن است برخی از جنبه‌های زراعت برنج را دستخوش تغییر قرار دهد. در این آزمایش سعی شد تا اثر تغییر شیوه کشت از نشاکاری به کشت مستقیم بر برخی از خصوصیات کیفی بذر تعدادی از ارقام برنج مورد بررسی قرار گیرد.
مواد و روش‌ها: این تحقیق در سال زراعی 1398 در موسسه تحقیقات برنج کشور به صورت اسپلیت بلوک با سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل؛ روش کاشت در دو سطح نشایی و مستقیم و عامل فرعی شامل؛ ارقام برنج در پنج سطح هاشمی (محلی)، کیان، آنام، گیلانه و شیرودی (اصلاح شده) بودند. آماده‌سازی زمین شامل شخم اول در اسفند ماه، شخم دوم در اوایل اردیبهشت ماه و شخم سوم و تسطیح هفت روز قبل از بذرپاشی و دو روز قبل از نشاکاری بود.
یافته‌های تحقیق: نتایج نشان داد که اثر رقم بر عملکرد معنی‌دار ولی اثر روش کاشت و برهم‌کنش روش کاشت × رقم بر آن معنی‌دار نبود. رقم شیرودی با 7820 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد را دارا بود این درحالی بود که بین سایر ارقام اختلاف معنی‌داری از این نظر مشاهده نشد. بیشترین راندمان تبدیل (71 درصد) به رقم شیرودی در کشت مستقیم تعلق داشت که با رقم گیلانه در کشت مستقیم (70 درصد) و شیرودی در کشت نشایی (70 درصد) اختلاف معنی‌داری نداشت. درصد برنج سالم در کشت مستقیم (06/57 درصد) کمتر از کشت نشایی (86/65 درصد) بود. در بین ارقام نیز شیرودی و کیان به ترتیب با 3/84 و 5/37 درصد بیشترین و کمترین مقدار برنج سالم را دارا بودند. مقدار آمیلوز دانه تمامی ارقام در کشت مستقیم در مقایسه با کشت نشایی افزایش یافت ولی این افزایش در سه رقم آنام، گیلانه و کیان معنی‌دار و در ارقام شیرودی و هاشمی غیر معنی‌دار بود. بیشترین مقدار آمیلوز با 45/27 درصد به رقم شیرودی در کشت مستقیم و کمترین نیز با 27/21 درصد به رقم کیان در کشت نشایی تعلق داشت. تغییر شیوه کاشت از نشایی به کاشت مستقیم منجر به افزایش معنی‌دار در نمره ژلاتینی شدن دانه ارقام گیلانه، شیرودی و کیان شد این درحالی بود که این تغییر تاثیری بر نمره ژلاتینی شدن ارقام آنام و هاشمی نداشت. بیشترین مقدار پروتئین دانه با 08/11 درصد به رقم آنام در کشت نشایی تعلق داشت که با کشت مستقیم آن (76/10 درصد) اختلاف معنی‌داری نداشت.
نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که تغییر شیوه کشت برنج از کشت نشایی به مستقیم منجر به کاهش عملکرد شلتوک نمی‌شود ولی می‌تواند بر خصوصیات کیفی دانه برنج اثر گذار باشد. یکی از مهمترین عوامل موثر بر کیفیت پخت برنج، درصد آمیلوز دانه است. در این تحقیق درصد آمیلوز دانه دو رقم ‌هاشمی و شیرودی که بیشترین سطح زیر کشت را به ترتیب در بین ارقام محلی و اصلاح شده در استان‌های برنج‌خیز شمالی دارند، در اثر تغییر روش کاشت از نشایی به مستقیم افزایش پیدا نکرد که این نکته می‌تواند در کنار عدم کاهش عملکرد شلتوک در پذیرش بیشتر این روش کاشت توسط کشاورزان موثر باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of planting method on grain yield and quality characteristics of some rice genotypes in Guilan province

نویسندگان [English]

  • Farzin Pouramir 1
  • Fatemeh Habibi 1
  • Bijan Yaghoubi 2
1 Research Assistant Professor, Rice Research Institute of Iran (RRII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran
2 Research Professor, Rice Research Institute of Iran (RRII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran
چکیده [English]

Introduction
Transplanting in puddled soil is the dominant method of rice cultivation in the world, which requires high labor and cost. Therefore, in recent years, this method is being replaced by direct seeding system. Although direct seeding system has many advantages, this method may change various aspects of rice plant cultivation. In this experiment, it was tried to determine the effect of changing the rice cultivation method from transplanting to direct seeding on the grain quality of some rice genotype.
Material and methods
This research was carried out in the 2019 crop season in the Rice Research Institute of Iran based on a factorial experiment with three repetitions. The main factor includes; Cultivation method in two levels of transplanting and direct seeding and sub factor includes; Rice genotypes in five levels of Hashemi, Kian, Anam, Gilaneh and Shirodi. Land preparation included the first plowing in the late of March, the second plowing in the first of May, and the third plowing (pudlling) seven days before direct seeding and two days before transplanting.
Research findings
The results showed that the effect of genotype on paddy yield was significant, but the effect of cultivation method and interaction between cultivation method × variety was not significant. Shirodi genotype had the highest yield with 7820 kg/ha, while there was no significant difference between other genotypes in this regard. The highest milled rice yield was related to Shirodi genotype in direct seeding system (71%), which had no significant difference with Gilaneh in direct seeding system (70%) and Shirodi in transplanting system (70%). The percentage of head rice in direct seeding system (57.06%) was lower than that of transplanting system (65.86%). Among the genotypes, Shirodi and Kian had the highest and lowest amount of head rice with 84.33 and 37.5%, respectively. The amount of grain amylose of all genotypes increased in direct seeding system compared to transplanting cultivation, but this increase was significant in three genotypes Anam, Gilaneh and Kian and non-significant in Shirodi and Hashemi genotypes. The highest amount of amylose with 27.45 belonged to the Shirodi genotype in direct seeding system and the lowest to the Kian genotype with 21.27 in the transplanting system. Changing the cultivation method from transplanting to direct seeding system led to a significant increase in the Alkali spreading value of Gilaneh, Shirodi and Kian genotypes, while this change had no significant effect on the Alkali spreading value of Anam and Hashemi genotypes. The highest amount of grain protein was related to Anam genotype (11.08%) in the transplanting system, which was not significantly different from direct seeding system (10.76%).
Conclusion
The results of this research showed that changing the method of rice cultivation from transplanting to direct seeding does not lead to a decrease in paddy yield, but it can affect the quality characteristics of rice grains. One of the most important factors affecting the cooking quality of rice is the low percentage of grain amylose. In this research, the amylose percentage of two Hashemi and Shirodi genotypes, which have the largest cultivated area among the native and improved genotypes in the northern rice-growing provinces, did not increase due to the change of planting method from transplanting to direct seeding system, which this point can be effective in the acceptance of this cultivation system by farmers in addition to not reducing the yield of paddy.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Amylose content
  • Direct seeding
  • Grain quality
  • Milled rice yield
  • Transplanting