تحلیل پایداری اجتماعی تولید برنج در شهرستان شفت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

2 استادیار اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی‬، دانشگاه گیلان.

3 گروه اقتصاد کشاورزی- دانشگاه گیلان

10.22124/cr.2024.28608.1838

چکیده

مقدمه: در صنعت کشاورزی و مواد غذایی، چرخه حیات اجتماعی یک زمینه نوظهور است که هدف آن تعیین کمیت اثرات اجتماعی مانند شرایط کار، تاثیرات جامعه و نگرانی‌های حقوق بشر را در بر می‌گیرد. ارزیابی چرخه حیات در سال 2009 با چاپ دستورالعملی برای ارزیابی چرخه حیات اجتماعی محصولات و خدمات تحولی نو و شگرف در زمینه ارزیـابی چرخـه حیـات بـه وجود آورد. در شرایط کنونی که به سمت توسعه پایدار و تولید و مصرف مسئولانه حرکت می‌کنیم، نه تنها لازم است در مورد بهبود شرایط زیست محیطی، بلکه به بهبود شرایط اجتماعی تولید محصولات نیز توجه شود. ارزیابی چرخه حیات اجتماعی به عنوان موثرترین تکنیک برای ارزیابی تأثیرات اجتماعی محصولات در طول چرخه حیات آنها ارائه شده است.

مواد و روش‌ها: تحقیق حاضر در سال 1403 در شهرستان شفت استان گیلان به منظور بررسی اثرات اجتماعی تولید برنج با استفاده از ارزیابی چرخه حیات اجتماعی انجام شد. برای این منظور تعداد 407 نمونه از پنج گروه ذینفع مدیران کارخانه‌های شالیکوبی (44 نفر)، کارگران کارخانه‌های شالیکوبی (78 نفر)، شالیکاران (95 نفر)، کارگران مزارع شالی(95 نفر) و جامعه محلی (95 نفر)، بصورت تصادفی انتخاب شدند. در مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات اجتماعی تولید برنج چهار شاخص اجتماعی: "حقوق انسانی"، "شرایط کاری"، "میراث فرهنگی و توسعه جامعه" و "پیامدهای اقتصادی ـ اجتماعی" مورد ارزیابی قرار گرفتند.

یافته‌های تحقیق: نتایج نشان داد شرایط اجتماعی حاکم بر چرخه تولید برنج در شهرستان شفت، تقریبا مطلوب می‌باشد. هرچند که برخی از شاخص‌های اجتماعی مانند "شرایط کاری" از دیدگاه گروه ذینفع کارگران کارخانه‌ها و کارگران مزارع شالی وضعیت متوسطی داشته و در شاخص "میراث فرهنگی و توسعه جامعه" از دیدگاه کارگران کارخانه‌ها و کارگران مزارع شالی وضعیت ضعیفی داشتند و نیازمند بهبود می‌باشند.

نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد برخی از زیرشاخص‌های "شرایط کاری" دارای امتیاز خوبی نبوده‌اند. در دو زیر شاخص آزادی اجتماع و مذاکرات دسته جمعی کارکنان با کارفرما و حقوق عادلانه، کارگران مزارع شالی از نظر این دو زیر شاخص وضعیت مطلوبی نداشته‌اند، ضمن اینکه تعداد زیادی از کارگران از حقوق اولیه خود بی‌اطلاع بودند. که این امر باعث به وجود آمدن اختلافات کارگری و کارفرمایی و بی میلی کارگران نسبت به انجام درست کارها و در نتیجه نارضایتی هر دو گروه بود. اگر نابرابری‌های دستمزدی و شکاف جنسیتی در این بخش کاهش یابد، وضعیت معیشتی و رفاه خانوارها با پیشرفت قابل ملاحظه‌ای روبه رو خواهد شد. با در اولویت قرار دادن رفاه کارگران، این بخش می‌تواند نیروی کار پایدارتر و مسئولیت‌پذیرتر داشته باشد. هرچه رضایتمندی کارگران در تمامی جنبه ها افزایش یابد، جنبه‌های پایداری اجتماعی نیز در شرایط مطلوب‌تری قرار خواهد گرفت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Social sustainability analysis of rice production in Shaft county

نویسندگان [English]

  • Fatemeh feizi 1
  • reza esfanjari kenari 2
  • Mohammad Karim Motamed 3
1 Graduated MSc, Department of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht
2 Assistant Professor of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan.
3 Agricultural economics
چکیده [English]

Introduction
In the agricultural and food industry, social life cycle is an emerging field that aims to quantify social impacts such as working conditions, community impacts and human rights concerns. Life cycle assessment in 2009 by publishing guidelines for social life cycle assessment of products and services brought about a new and remarkable development in the field of life cycle assessment. In the current situation where we are moving towards sustainable development and responsible production and consumption, it is not only necessary to pay attention to the improvement of environmental conditions, but also to the improvement of the social conditions of product production. Social life cycle assessment is presented as the most effective technique to assess the social impacts of products during their life cycle.
Materials and methods
The present research was conducted in 1403 in Shaft city of Gilan province in order to investigate the social effects of rice production by using social life cycle assessment. For this purpose, 407 samples from five stakeholder groups of rice mill managers (44 people), rice mill workers (78 people), rice farmers (95 people), rice field workers (95 people) and the local community (95 people), based on sampling. A class appropriate to each group of respondents was selected for this research.
Research findings
In this study, in order to investigate the social effects of rice production, four social indicators: "human rights", "working conditions", "cultural heritage and community development" and "social-economic consequences" were evaluated. The results showed that the social conditions governing the rice production cycle in Shaft city are almost favorable. However, some social indicators such as "working conditions" from the perspective of the stakeholder group of factory workers and rice field workers have an average status, and in the "cultural heritage and community development" index from the perspective of factory workers and rice field workers, they have a weak status and need to be improved.
Conclusion
The results showed that in the index of working conditions, some sub-indices did not have a good score. In the two sub-indices of freedom of association and collective negotiations of employees with the employer and fair rights, the workers of rice fields are not satisfied with these two sub-indices and a large number of workers are unaware of their basic rights, which causes labor disputes and Employers and workers' reluctance to do the work properly and as a result dissatisfaction of both groups. If the wage inequalities and gender gap in this sector are reduced, the living conditions and well-being of households will be significantly improved. Policymakers should prioritize the implementation of labor laws and standards to ensure that workers receive fair wages, better working conditions, and increased social protections. By prioritizing the welfare of workers, the sector can have a more sustainable and responsible workforce. As the satisfaction of workers increases in all aspects, the aspects of social sustainability will also be in more favorable conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Social effects
  • Social life cycle assessment
  • Social sustainability
  • Sustainable development